May må prøve å dempe japansk brexit-bekymring

Storbritannias statsminister Theresa May. Foto: AP/NTB scanpix Les mer Lukk

Storbritannias statsminister Theresa May har innledet et besøk i Japan, hvor myndighetene er bekymret for hvordan brexit vil påvirke japanske selskaper.

Etter å ha landet ved Osaka onsdag, satte May kursen mot den tidligere hovedstaden Kyoto. Her skulle hun delta i en tradisjonell te-seremoni og spise middag med statsminister Shinzo Abe.

En gruppe britiske næringslivsledere er med på besøket, og May håper å styrke de økonomiske båndene mellom landene. Hun ønsker også å fremme planene om å på sikt forhandle fram en frihandelsavtale mellom Storbritannia og Japan.

Trolig må hun også prøve å dempe brexit-bekymringer som både japanske selskaper og myndighetene i landet har gitt uttrykk for.

Flytter fra London

– Vi vil be om åpenhet og forutsigbarhet for å begrense påvirkningen på våre selskaper, sa en japansk tjenestemann i forkant av besøket.

Over tusen japanske selskaper har i dag virksomhet i Storbritannia. Mange av dem bruker landet som base for virksomhet som også omfatter andre europeiske land.

Dette kan imidlertid bli vanskeligere når Storbritannia går ut av EU. Flere japanske finansselskaper planlegger allerede å flytte sine hovedkvarterer fra London til Frankfurt.

– Best om de dropper brexit

– Det beste scenarioet for oss er at Storbritannia opphever sin brexit-beslutning, sier Ichiro Hara, som leder næringslivsorganisasjonen Keidanren.

– Men hvis ikke det er et alternativ, mener vi at vi trenger en overgangsperiode for å dempe de negative konsekvensene.

May begynte besøket dagen etter at Nord-Korea prøveskjøt en rakett som fløy over Japan. Det er ventet at hun og Abe vil bekrefte sitt tette sikkerhetspolitiske samarbeid.

Før besøket avsluttes fredag, skal May også møte den japanske keiseren Akihito.