Opposisjonelle i Venezuela kan bli stilt for retten for forræderi

Venezuelas president Nicolas Maduros omstridte grunnlovsgivende forsamling åpner for å stille opposisjonsledere for riksrett for landsforræderi. Foto: AP / NTB scanpix Les mer Lukk

President Nicolas Maduros nye forsamling har vedtatt at opposisjonelle kan stilles for retten for landsforræderi.

Vedtaket ble fattet tirsdag og rammer opposisjonsledere som den grunnlovsgivende forsamlingen mener er enig i USAs økonomiske sanksjoner.

I vedtaket gis det grønt lys til det som omtales som en «historisk» rettssak. Rettsoppgjøret rettes mot «dem som er involvert i å fremme disse umoralske handlingene i strid med det venezuelanske folkets interesser».

Det foreligger ingen opplysninger om hvilke opposisjonsledere som kan bli stilt for retten for landsforræderi.

Diosdado Cabello, en av Maduros mektigste støttespillere, sitter i forsamlingen. Han formulerer seg slik:

– De som tar til orde for forræderi, gir oss ingen annen utvei enn å behandle dem som fiender av sitt eget land, sier Cabello.

Iris Varela, en tidligere statsråd som nå sitter i den nye forsamlingen, bruker sterkere ord. De som begår forræderi mot Venezuela og drar fordeler av USAs aggresjon, «må skytes», sa hun tirsdag til jublende applaus.

USAs president Donald Trump undertegnet fredag i forrige uke en presidentordre som forbyr amerikanere å kjøpe venezuelanske obligasjoner.

USA stemplet i juli Maduro som diktator da Trump-administrasjonen innførte sanksjoner direkte mot presidenten. Det skjedde etter at Maduro holdt et omstridt valg på den nye forsamlingen. Organet har siden tilsidesatt den opposisjonskontrollerte nasjonalforsamlingen.