Orkanen Harvey svekkes stadig

Your browser doesn't support HTML5 video.

Orkanen Harvey har slått inn over kysten av Texas Les mer Lukk

Orkanen Harvey mistet mye av kraften da den slo inn over kysten av Texas, men de materielle skadene fryktes likevel å bli store.

Orkanen, som fredag førte til vindkast på opptil 60 meter per sekund og var gradert som kategori 4, mistet mye kraft da den natt til lørdag nådde land nordøst for Corpus Christi.

Utover morgenen lørdag ble den nedgradert, først til kategori 3 og deretter til kategori 2 og 1. Det tilsier vindkast på opptil 40 meter i sekundet.

Orkanen Harvey slo inn over Texas med vindkast opp mot 60 meter per sekund og store nedbørsmengder natt til lørdag. Les mer Lukk

Store nedbørsmengder gjør imidlertid gater og veier uframkommelige og har ført til oversvømmelse mange steder, og palmer og strømmaster har veltet. Over 200.000 mennesker skal være strømløse.

Ti personer har fått lettere skader etter at et tak brøt sammen i et av vindkastene, og mange biler og bygninger har fått skader.

Vannstanden kan enkelte steder komme til å stige med opptil 4 meter, noe som ifølge National Hurricane Center kan resultere i «katastrofal» flom.

Katastrofe

Innbyggerne i Texas visste hva de hadde i vente og tusenvis hadde spikret plater foran dører og vinduer og hamstret mat og andre livsnødvendigheter.

Titusenvis var også evakuert fra kysten av USAs nest største delstat før Harvey nådde land.

President Donald Trump har på oppfordring fra Texas-guvernør Greg Abbott erklært at orkanen er en stor katastrofe, noe som frigir større ressurser til redningsarbeidet.

På Twitter sier Trump at han følger med på utviklingen fra Camp David, og han ber folk være forsiktige.

Personnummer på armen

Tusenvis av mennesker ble evakuert før orkanen Harvey nådde Texas natt til lørdag. Les mer Lukk

Sju fylker på Texas' kyst beordret evakuering av titusener av mennesker i lavtliggende områder i forkant av orkanen.

For å understreke alvoret i situasjonen, ba fungerende ordfører i byen Rockport, Patrick Rios, fredag dem som valgte å bli værende igjen om å skrive personnummeret på armen med tusj.

Your browser doesn't support HTML5 video.

Orkanen Harvey har slått inn over kysten av Texas Les mer Lukk