Omstridt forsamling i Venezuela gir seg selv lovgivende makt
En demonstrasjon mot regjeringen i Venezuela tidligere denne måneden i hovedstaden Caracas. Foto: Ariana Cubillos / AP / NTB scanpix Les mer Lukk
I et dekret som ble vedtatt fredag, gir forsamlingen seg selv makt til å innføre lover på en rekke områder, blant annet innen sikkerhets- og suverenitetsspørsmål.
Avgjørelsen kommer etter at ledelsen for nasjonalforsamlingen, som er dominert av opposisjonen, nektet å sverge troskap til den grunnlovsgivende forsamlingen.
– Vi vil lære dem en historisk lekse, sa forsamlingens president Delcy Rodriguez etter at vedtaket var fattet til rungende applaus.
Anklager
Valget til den omstridte forsamlingen ble holdt 30. juli i år. Den vil i praksis kunne sette til side nasjonalforsamlingen, som opposisjonen har kontrollert siden valget i 2015.
Regjeringen hevder opposisjon gjennom månedslange protester jobber sammen med USA for å få avsatt landets sosialistiske president Nicolás Maduro. Opposisjonens representanter i nasjonalforsamlingen anklages i tillegg for å trenere regjeringens forsøk på å styre landet og få vedtatt lover.
Det omstridte valget av den grunnlovsgivende forsamlingen, som nå forsøker å sette nasjonalforsamlingen på sidelinjen, har imidlertid fått svært mye kritikk. Både opposisjonen i Venezuela, regjeringen i USA og flere andre land har anklaget Maduro for å undergrave eller forsøke å avvikle det venezuelanske demokratiet.
Mange drepte
Minst 125 personer har siden april mistet livet i opptøyer og sammenstøt i Venezuela. FN mener sikkerhetsstyrker og regjeringsvennlige grupper har ansvar for minst 73 av dødsfallene.
Oljerike Venezuela sliter med skyhøy inflasjon, økende kriminalitet og arbeidsledighet samt mangel på medisiner og andre basisvarer. Hittil i år har over 52.000 venezuelanere søkt asyl i utlandet, nesten dobbelt så mange som i hele fjor. Det antas at langt flere har forlatt landet, som har en befolkning på rundt 30 millioner.
Nasjonalforsamlingen i landet nekter ikke uventet å godta den grunnlovsgivende forsamlingens vedtak om å gi seg selv lovgivende makt.
– Nasjonalforsamlingen, verdenssamfunnet og folket vil ikke godta beslutningen, heter det i en melding på parlamentets Twitter-konto.