Færre redningsaksjoner på Trolltunga
Turistene strømmer til Trolltunga. I år forventes det et sted mellom 100.000 og 170.000 turister til det spektakulære fjellet. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Les mer Lukk
Siden 8. juli har det vært dedikerte fjellvakter ved det populære turistmålet Trolltunga i Odda kommune. Kun tre ganger har Røde Kors rykket ut siden den gang. Til sammenligning måtte Røde Kors trå til ti ganger i juni, skriver Bergens Tidende.
– Før vaktene kom var det en økning i redningsaksjoner sammenlignet med i fjor, så vi ser god effekt. Ikke minst er det psykisk viktig at turgåerne vet hvor de skal gå for å få hjelp, sier Stig Hope, områdeleder i Røde Kors.
I 2013 var det 20.000 besøkende. I 2016 var det 100.000. I år er det ventet at mellom 100.000 og 170.000 vil gå den krevende turen opp til fjellformasjonen.
– Vi gir dem mat og drikke, kanskje smertestillende og muligheten til å legge seg nedpå litt. Stort sett er det ikke mer som skal til. De fleste har bare undervurdert turen og er totalt utslitte, forteller fjellvakt Leiv Varberg.
Rekord
19. juli ble det satt ny rekord for passeringer i Gryteskaret på vei til Trolltunga med hele 1.839 personer.
Haugesunds Avis kunne vise til en økning på 40 prosent i passeringer og bookinger i kommunen.
Turen fra Skjeggedal og opp til fjellutspringet tar mellom ti og tolv timer. Fjellvaktene gir beskjed til folk hver dag om å snu. Mange ignorerer det, sier Varberg.
– Det er et problem. Det er ikke uten grunn at vi står her, sier han.
– Noen ganger gjemmer de seg når de skjønner at vi leter etter dem. De synes kanskje det er flaut å gi seg. Andre er redd for at det koster penger, forklarer Varberg.
Var bekymret
Generalsekretær i Røde Kors, Bjørn G. Apeland, var bekymret i starten av juli – like før den mest krevende perioden i løpet av året.
– Vi er allerede en hel måned på forskudd med antall redningsaksjoner ved Trolltunga, og har ennå ikke sett starten på høysesongen eller den krevende høstsesongen, sier han.
Antall utflukter til Kjerag har også økt. I 2016 gikk 70.000 til det velkjente fjellplatået. I år er det ventet rundt 100.000 besøkende. Tidligere i år fikk Kjerag og Preikestolen bevilget to millioner kroner i statsbudsjettet som kommer godt med i redningsarbeidet.