Anwar har bodd fem år i flyktningleir i Jordan

Anwar Alyan var blant de første syriske flyktningene som kom til Zaatari-leiren i Jordan. Les mer Lukk

For fem år siden strømmet de første syriske flyktningene inn under teltdukene i flyktningleiren Zaatari i Jordan. Nå føler de seg nesten som hjemme.

Lørdag blir femårsdagen markert av leirens over 80.000 beboere.

– Femårsmarkeringen viser Syria-krisens langvarighet. Da Zaatari-leiren åpnet 29. juli 2012 var den ment som en midlertidig løsning for å huse de syriske flyktningene som snart skulle vende hjem. Sju år inn i konflikten er Syria fortsatt et usikkert sted å vende tilbake til, sier Flyktninghjelpens landdirektør i Jordan, Carlo Gherardi.

Fra kaos til by

Blant de første som kom til leiren, var Anwar Alyan, som er fra Daraa sørvest i Syria. I starten var situasjonen i Zaatari kaotisk, forteller han.

– Folk bodde i telt uten tilgang til bad, kun latriner. Privatliv fantes ikke. Nå er leiren helt annerledes. Den har flere fasiliteter og tilbud. Det finnes ikke lenger noen telt, og alle bor i brakker. Vi føler oss mer som hjemme nå, sier han i en pressemelding fra Flyktninghjelpen.

Etter hvert har Zaatari tatt form av en liten by. Tvers gjennom leiren går hovedgata, på folkemunne kalt «Champs-Élysées» etter paradegaten i Paris, der butikker og utsalgsboder står tett i tett.

Blant de første

Flyktninghjelpen var en av de første organisasjonene som begynte å jobbe i Zaatari. I dag tilbyr organisasjonen husly, uformell skolegang til barn, yrkesopplæring for ungdom og utdeling av nødhjelp i leiren.

Krigen i Syria har rast siden mars 2011, og over 5 millioner mennesker har flyktet fra landet.

1,3 millioner befinner seg i Jordan. I mai gjorde Jordan det klart at landet ikke makter å ta imot flere syriske flyktninger.

Fakta om flyktninger fra Syria  

* 5.137.000 syrere har ifølge FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) flyktet fra Syria siden krigen brøt ut våren 2011, mens minst 6,6 millioner syrere er på flukt i sitt eget land.

* Nærmere 3 millioner syrere har søkt tilflukt i Tyrkia, mens flertallet av de øvrige har flyktet til Libanon, Jordan, Irak og Egypt.

* I Libanon, et land med om lag 4,5 millioner innbyggere, har det ankommet minst 1,5 millioner syrere de siste årene, men mange av dem er ikke registrert som flyktninger.

* I Jordan er det ifølge FN registrert over 680.000 syriske flyktninger. Jordanske myndigheter mener imidlertid tallet er rundt 1,3 millioner.

* Drøyt 952.000 syriske krigsflyktninger har søkt asyl i Europa, 64 prosent av dem i Tyskland og Sverige.

* Norge har så langt gitt opphold til rundt 12.000 syriske krigsflyktninger.

(Kilde: UNHCR/NTB)