14 høyreekstreme svensker pågrepet på grensen i Østfold

Illustrasjon. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Les mer Lukk

Politiet i Østfold har pågrepet til sammen 14 personer de mistenker er høyreekstreme og har som mål å delta i demonstrasjoner i Østfold lørdag.

De første pågripelsene skjedde i 22.30-tiden fredag kveld da fire unge, svenske menn ble stoppet på grensen ved Ørje, skriver Dagbladet. Ikke lenge etterpå ble to svenske menn pågrepet på Svinesund, opplyste operasjonsleder Jon Erik Nygård i Øst politidistrikt til NTB natt til lørdag.

Men det skulle bli flere pågripelser utover natten.

– Vi har pågrepet 14 menn på svenskegrensa i løpet av kvelden og natten i forbindelse med mulige demonstrasjoner. De blir avhørt i løpet av dagen, opplyser operasjonsleder Lars Stenerød i Øst politidistrikt lørdag formiddag.

Alle er høyreekstreme

Han sier til NRK at alle mennene tilhører høyreekstreme miljøer.

– Det er kjente medlemmer fra Den nordiske motstandsbevegelsen (DNM) fra Sverige. Det er ikke foretatt noe beslag av våpen, men vi har gjort andre beslag av ting som kan brukes i forbindelse med en demonstrasjon, sier Stenerød.

Politiadvokat Morten Lundén opplyste natt til lørdag at mennene var pågrepet med grunnlag i utlendingslovens paragraf 106.

– Man vurderer å bortvise dem eller utvise dem fra riket fordi de kan utgjøre en fare for sikkerheten.

Demonstrasjoner

Politiet i Østfold har høy beredskap i helga fordi de forventer høyreekstreme markeringer på olsok, lørdag 29. juli, som er en merkedag for norske nasjonalister.

Den nynazistiske gruppen DNM planla opprinnelig en markering i Fredrikstad 29. juli, men fikk tidlig i juni beskjed om at politiet satte ned foten. Flere andre grupperinger har søkt om demonstrasjonstillatelser.

Ifølge TV 2 er det ikke sikkert om det vil finne sted noen demonstrasjoner i Østfold. Politiet er uansett forberedt på det som eventuelt måtte komme.

– Partene her er i utgangspunktet ikke voldelige, det er først når de ser hverandre at det er fare for vold. Det er derfor det vi har planlagt for, sier Jan Erik Haugland, fungerende stabssjef i Øst politidistrikt.

– Uavhengig av hvem det er, så har vi god erfaring med dialog. Dialogen blir som regel respektert. Til sjuende og sist kan det være politiet må sette makt bak kravene, sier Haugland.