Våpenekspert: Nord-Koreas rakett kunne nådd USAs fastland

Your browser doesn't support HTML5 video.

Våpenekspert: Nord-Koreas rakett kunne nådd USAs fastland Les mer Lukk

En amerikansk våpenekspert har regnet ut at dersom opplysninger fra Nord-Korea stemmer, kunne deres siste rakett nådd både Los Angeles, Denver og Chicago. 

Nord-Korea bekreftet lørdag at de hadde gjennomført en rakettest, og sa den hadde fløyet i 47 minutter og nådd en høyde på 3.700 kilometer.

Våpenekspert David Wright i UCS Global Security Program sier at dersom disse opplysningene stemmer så kan det samme missilet nå en maksrekkevidde på 10.400 kilometer i en standard bane.

– Los Angeles, Denver og Chicago ser ut til å ligge godt innenfor rekkevidden til dette missilet. Muligens gjelder det også Boston og New York, sier Wright.

Bakgrunn: Nord-Korea truer USA med atomangrep

Stolt leder

Det amerikanske forsvarsdepartementet var fredag raskt ute med å si at de mente Nord-Korea hadde testet et interkontinentalt, ballistisk missil.

– Missilet ble skutt opp fra Mupyong-ni og fløy om lag 1.000 kilometer før det landet i Japanhavet, sa en talsmann for det amerikanske forsvarsdepartementet, Jeff Davis.

Nord-Korea prøveskyter regelmessig ulike rakettyper, som denne interkontinentale Hwasong-14-raketten som ble prøveskutt 4. juli. Foto: AP / NTB scanpix Les mer Lukk

Sent fredag melder Nord-Koreas statlige nyhetsbyrå KCNA at landet har gjennomført en vellykket rakettest:

«Lederen kan stolt melde at testen bekreftet at hele USAs fastland er innen rekkevidde».

I meldingen hevdes det også at de nå kan gjennomføre overraskelsesangrep med rakettene.

Krisemøte

Ifølge det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap ble raketten skutt opp klokka 23.41 lokal tid fredag, og Sør-Koreas president Moon Jae-in kalte kort tid etter inn til et nattlig krisemøte.

Den forrige nordkoreanske oppskytningen fant sted på den amerikanske nasjonaldagen 4. juli, da landet avfyrte en interkontinental rakett som fløy i 930 kilometer før den landet i Japanhavet.

Det var første gang Nord-Korea skjøt opp en interkontinental rakett, noe som vakte stor bekymring ettersom rekkevidden tydet på at den kunne nå mål så langt unna som i USA.

Nord-Korea har gjennomført en rekke rakettprøveskytninger de siste årene og hevder de har utviklet en interkontinental rakett som kan nå hele USA. Foto: AP / NTB scanpix Les mer Lukk

Trump fordømmer Nord-Korea

– USA fordømmer testen og regimet som har gjennomført dem, sier landets president, Donald Trump, i en uttalelse fredag kveld.

Videre sier han at Nord-Koreas argument om at testene blir gjennomført som sikkerhetstiltak heller har motsatt effekt.

– Ved å true verden fortsetter Nord-Korea å isolere seg, svekke økonomien og svikte folket, sier Trump.

Les saken: – Nord-Koreas rakettest lite gjennomtenkt og farlig