Trump langet ut mot Hizbollah under Hariris besøk

President Donald Trump tok tirsdag imot Libanons statsminister Saad Hariri i Det hvite hus. Foto: AP / NTB scanpix Les mer Lukk

President Donald Trump gikk hardt ut mot Hizbollah da han fikk besøk av Libanons statsminister Saad Hariri tirsdag.

Etter møtet holdt de to en felles pressekonferanse der de understreket behovet for samarbeid i kampen mot terror.

– Du vil vinne til slutt, vi har stor tiltro til deg, sa Trump.

Han beskrev videre den sjiamuslimske Hizbollah-bevegelsen i Libanon som «en trussel» mot hele Midtøsten.

– Hizbollah er en trussel mot den libanesiske staten, det libanesiske folket og hele regionen, sa han.

– Gruppen fortsetter å bygge opp sitt militære arsenal, noe som kan starte nok en konflikt med Israel. Med støtte fra Iran bidrar de også til den humanitære katastrofen i Syria, fortsatte han.

Avhengig av støtte

Hariri kommenterte ikke utfallet ettersom han selv er avhengig av støtte fra Hizbollah og nylig utpekte bevegelsens kristne allierte, Michel Aoun, til president.

Hariri fikk løfte om fortsatt amerikansk støtte til syriske krigsflyktninger i Libanon under besøket i Det hvite hus.

Libanon, som er litt større enn Rogaland fylke, hadde rundt 4,5 millioner innbyggere før krigen i Syria. Nå lever det også minst 1,5 millioner syriske krigsflyktninger der, og Hariri understreket under samtalen med Trump hvilken belastning dette er for det lille landet.

Nei til krigsflyktninger

– Jeg vil takke statsministeren og det libanesiske folk for at de gir beskyttelse til ofrene for IS, Assad-regimet og deres støttespillere, og jeg lover fortsatt støtte til Libanon, sa Trump.

Trump har forsøkt å stanse syriske flyktninger fra å søke asyl i USA, og han har også varslet drastiske kutt i amerikanske bistand.

– Vår tilnærming, som er å støtte de humanitære behovene til syriske borgere så nær hjemlandet deres som mulig, er den beste måten å hjelpe flest mulig på, sa Trump.