Yingluck protesterer mot milliardkrav etter rissubsidier

Eks-statsminister Yingluck Shinawatra får roser av tilhengere idet hun ankom domstolen i Bangkok sist fredag. Foto: Sakchai Lalit / AP / NTB scanpix Les mer Lukk

Yingluck Shinawatra avviser at formuen hennes kan inndras for å dekke tapene som Thailand led etter at hun innførte rissubsidier i sin tid som statsminister.

Thailands nåværende militærstyre krever at Yingluck tilbakebetaler 1 milliard dollar – tilsvarende 8 milliarder kroner – for å dekke inn penger som den thailandske statskassen tapte som følge av subsidiene.

– Regjeringen valgte å beslaglegge verdier fordi de trodde de hadde makt til å gjøre hva de ville uten å vente på min anke ved den administrative retten slik at prosessen kan stanses, skriver Yingluck på sin Facebook-side.

Hun lover også at hun vil fortsette å kjempe for å bevise at hun er uskyldig.

Mandag sendte finansdepartementet detaljer om eksstatsministerens tolv bankkontoer videre til rette myndigheter for at arbeidet med å sperre kontoene kunne begynne.

Det er ikke kjent hvor mange penger som står på kontoene.

Yingluck står tiltalt i forbindelse med rissubsidieprogrammet som ble innført under hennes regjeringstid. Programmet endte som en økonomisk fiasko som følge av endrede markedspriser, og det antas at det kostet den thailandske stat fra 4 til 17 milliarder dollar.

Yingluck ble avsatt av militæret i mai 2014 og fikk samtidig et femårig forbud mot å drive politisk virksomhet.

Rettssaken har vart i to år, og dommen er ventet å falle 25. august.