Brende: – Volden i Jerusalem er uakseptabel

Utenriksminister Børge Brende. Les mer Lukk

– Den eskalerende volden i Jerusalem er uakseptabel, sier utenriksminister Børge Brende. Søndag diskuterte han konflikten med sin jordanske kollega.

De to utenriksministerne maner begge til opprettholdelse av status quo i Jerusalem.

– Jordan gjør alt vi kan for å gjenopprette ro. Ingen drar fordel av voldsutbrudd. Respekt for den historiske status quo er nøkkelen til å ende krisen, skriver Jordans utenriksminister Ayman Al Safadi på Twitter.

Søndag diskuterte de to konflikten over telefon.

– Har snakket med utenriksminister Ayman Al Safadi. Den eskalerende volden i gamlebyen i Jerusalem er uakseptabel. Status quo ved de hellige stedene må opprettholdes, skriver Brende.

Fredag kom det til voldsomme sammenstøt mellom israelske sikkerhetsstyrker og palestinere flere steder i de okkuperte områdene. Tre palestinere ble skutt og drept og nærmere 400 ble såret. På kvelden tok en ung palestiner seg inn i en bosetning på den okkuperte Vestbredden og drepte tre israelere med kniv.

Palestinerne protesterer mot at Israel har satt opp metalldetektorer ved inngangen til et av islams helligste steder, Haram al-Sharif i det okkuperte Øst-Jerusalem, stedet jødene kaller Tempelhøyden.

Jordan har i henhold til Oslo-avtalen det formelle overoppsynet med al-Aqsa-moskeen og Klippedomen på Haram al-Sharif.