Iowa-senatorer tviler på at Obamacare oppheves

Republikanske Chuck Grassley fra Iowa er formann i Senatets justiskomité. Foto: J. Scott Applewhite / AP / NTB scanpix Les mer Lukk

Delstaten Iowas to republikanske senatorer sier president Donald Trumps løfter om å kaste Obamacare på båten neppe blir en realitet. 

Senatorene Chuck Grassley og Joni Ernst fra presidentens eget parti deler ikke Trumps tro på at forgjengeren Barack Obamas signaturreform, ofte omtalt som Obamacare, er død, som presidenten tvitret senest søndag. Uttalelsene fra de Trump-lojale senatorene kommer mens Senatet er i ferd med å vurdere Trumps forslag.

– Man kan ikke avvikle Obamacare i sin helhet. Enda så gjerne jeg ville gått tilbake og skrotet hele den fordømte greia, så er vi rett og slett ikke i stand til det, slår Ernst fast.

– Vi trenger 60 stemmer, og vi har ikke 60 stemmer på det nåværende tidspunkt, legger Grassley til.

Trumps reform innebærer å reversere store deler av Obamacare og ble vedtatt i Representantenes hus med 217 mot 213 stemmer 4. mai. For å tre i kraft må forslaget også godkjennes i Senatet. Der har Republikanerne flertall, men ikke nok til å sikre seg minst 60 av 100 stemmer. Både Grassley og Ernst er aktive i helsedebatten der det er interne stridigheter i partiet deres om flere av punktene i forslaget.

I likhet med demokratene er flere republikanske politikere sterke motstandere av at retten til helseforsikring innskrenkes, og at forsikringen blir merkbart dyrere for mennesker som allerede har en sykdom eller lidelse. I forslaget er det lagt inn en pott på 8 milliarder dollar som skal bidra til å dekke helseforsikringsutgifter for personer med kroniske lidelser, men en rekke helseeksperter har påpekt at 8 milliarder dollar ikke er nok til å dekke kostnadene for dem som vil trenge det.