Småfrekk popvideo: «skjult» Putin-propaganda?

31.08.2017: Videoen er nå fjernet fra internett. Les mer Lukk

Russiske myndigheter later til å ha tatt i bruk et nytt våpen mot regimekritiske demonstranter, ifølge flere internasjonale medier.

«Frihet, penger, jenter, du skal få alt – selv makt / Så, gutt, hold deg unna politikk og la hjernen få en dusj», heter det i en russisk pop-trall som ble publisert på YouTube 15. mai.

Russiske myndigheter later til å ha tatt i bruk et nytt våpen mot regimekritiske demonstranter, melder BBC News og flere internasjonale medier: popmusikk på YouTube.

Fra «uautorisert» demonstrasjon mot korrupsjon i Moskva 26. mars. Les mer Lukk

Artisten Alisa Vox er godt kjent i Russland. Den nye solovideoen hennes later til å være Kreml-finansiert propaganda, hevder flere observatører.

«Det er aldri for sent å lære av dine feil», synger Vox, henvendt til unge demonstranter i den nye musikkvideoen over.

Les også:Massepågripelser i Russland etter demonstrasjoner i flere byer

YouTube også plattform for kritikk

Det russiske mediebildet er sterkt dominert av statlige medier. YouTube har blitt et viktig alternativ, ikke minst for profilerte opposisjonelle som Aleksej Navalnij. Han har brukt nettstedet som plattform for kritikk mot myndighetene. Navalnij, som har stått sentralt i demonstrasjonene mot korrupsjon i mars, mistet 80 prosent av synet på et øye da regjeringsvennlige aktivister angrep ham med en kjemisk væske i april. I en post på sitt nettsted hevder opposisjonspolitikeren at Vox’ video er en PR-stunt fra russiske myndigheter for å overbevise hans tilhengere om å gi seg.

Flere yngre russere bruker også YouTube, også dem som tok del i demonstrasjonene, skriver BBC.

Gatelyktene som symbol

Den russiske popartisten Vox som «streng lærerinne» i videoen (øverst i artikkelen). Motivet på tavlen viser demonstranter som klatrer i en lyktestolpe. Faksimile YouTube. Les mer Lukk

Mange observatører mener ifølge BBC at flere musikkvideoer på YouTube den siste tiden er finansiert av russiske myndigheter.

Tidligere har rapperen Ptakha gitt sitt bidrag til sjangeren, og fnyser i en sang av unge demonstranter og kaller dem «rikmannspøbel i gatelykter». Det siste henviser til et kjent foto av demonstranter fra mars-demonstrasjonene.

Alisa Vox’ video fremstiller henne som en streng lærerinne som irettesetter en tenåring som går på demonstrasjon med en plakat med «hele fire skrivefeil» (les mer av sangteksten nederst). Hun oppfordrer den unge mannen til å lede et mer tekkelig liv; «det er aldri for sent å lære av sine feil», heter det i refrenget.

Den russiske opposisjonslederen Aleksej Navalnij fikk store skader på høyre øyet da han ble angrepet med en kjemisk væske i april. Les mer Lukk

Flere unge russere trosset politiets pålegg om å holde seg vekk fra gatene under marsdemonstrasjonene.

Popsangeren Vox selv sier til nettstedet Meduza at hun er lei av spørsmål om videoen og nå vil ta en pause fra media. Til den russiske kringkasteren RBK-TV har hun tidligere sagt at hun lagde «Baby Boy»-låta for å endre «skjebnen til dem som blir villedet og lurt», en henvisning til tusener av ungdommer som har sluttet rekkene bak Navalnij.

«I det minste er det farlig å klatre opp i gatelykter. Hva om du faller ned?», sa hun.

Stemmer:Oljebransjen og diplomatiets tornefulle vei til Russland

– Kjøpt og betalt, hevder kilder

Det russiske nettstedet Meduza, basert i Latvia, skriver at det later til at folk med bånd til regjeringen har betalt Vox og hennes band omkring 35.000 dollar (circa 296.000 kroner) for å lage sanger og materiale som angriper russisk opposisjon. Kilder i regjeringen avviser overfor nettstedet offisiell medvirkning i produksjon av videoen.

Musikkvideoen, «Baby Boy», har fått mer enn 2,1 millioner visninger siden den ble lagt opp på YouTube 15. mai.

Utdrag fra teksten, oversettelse basert på Moscow Times’ engelskspråklige versjon:

«Klokken to en solrik dag, han er på vei til demonstrasjon

Hans svake hender holder en plakat tettere til brystet.

Det er feil i setningene. Skrivefeil, jeg teller fire. (…)

Refreng:

Lær av dine feil.
Det er ikke for sent.
I ditt hjerte, ønsker du endring?
Endre deg selv, kjære.

(…)

Han fikk nettopp tilbake historieprøven, det sto en stor «D» øverst.
Men noen lovet ham stor rikdom, så lenge han ikke slutter.
Gutten er bare en marionette. Hele livet har han tapt. (…)»

Les også:USA fordømmer massepågripelser i Russland

Artisten: – Spontant uttrykk

Ifølge Moscow Times’ oversettelse forteller sangteksten historien om en ung taper som blir innblandet i demonstrasjonene fordi han er naiv og mangler utdanning. Hvis han bare kan fokusere på det viktige og la være med politikken vil han få «frihet, penger, jenter, alt – til og med makt/ Så gutt, hold deg unna politikken og gi hjernen en dusj», heter det i oversettelsen.

Vox sier til Moscow Times at hun skrev sangen spontant i mars da hun så bilder av demonstrantene som klatret i lyktestolpene og ble bekymret for dem. Som medlem av ska-bandet Leningrad kledde artisten i 2014 av seg på scenen i protest mot regjeringens sensur, skriver Vice.

Les også:

– Et veldig farlig tidspunkt å ikke lytte til Russland

Russland advarer på nytt mot rakettskjold i Norge