Japan varsler konkrete handlinger etter nordkoreansk oppskyting

Your browser doesn't support HTML5 video.

Japan varsler handling etter nordkoreansk oppskyting Les mer Lukk

Nord-Korea har igjen skutt opp en rakett i retning Japanhavet. Japans statsminister Shinzo Abe sier det er tid for handling mot landet.

Oppskytingen mandag morgen skjedde nær kystbyen Wonsan. USAs stillehavskommando sier det er et ballistisk kortdistansemissil, noe à la en Scud-rakett, som de fulgte i seks minutter før det landet i Japanhavet. Missilet har tilbakelagt 450 kilometer og landet i Japans økonomiske sone, som strekker seg 200 nautiske mil ut fra kysten av Japan. Det ble ikke forvoldt skade på fly eller skip. Statsminister Abe fordømmer oppskytingen.

– Vi vil aldri tolerere at Nord-Korea fortsetter sine provokasjoner som ignorerer gjentatte advarsler fra det internasjonale samfunn, sier Abe.

– Som vi ble enige om på G7-møtet, er problemene med Nord-Korea første prioritet for det internasjonale samfunn. For å avskrekke Nord-Korea, vil vi sammen med USA gå til konkrete handlinger, sier statsministeren i Japan.

Les også: – Nord-Korea testet nytt luftvernvåpen

REAGERER: Japans statsminister Shinzo Abe koordinerer landets innsats mot Nord-Korea. Foto: Shizuo Kambayashi / AP / NTB scanpix Les mer Lukk

Hastemøte

Da nyheten om oppskytingen kom klokka 5.09 lokal tid, innkalte Sør-Koreas president Moon Jae-in umiddelbart til møte med landets sikkerhetsråd for å analysere oppskytingen, ifølge nyhetsbyrået Yonhap.

Nord-Koreas leder Kim Jong-un har varslet en opptrapping av landets program for utvikling av kjernefysiske våpen og kapasitet til å kunne nå amerikansk jord med disse. Hittil i år har Nord-Korea gjennomført to tester av atomvåpen og ni testoppskytinger av missiler, tre i mai. Den forrige mellomdistanseraketten tilbakela rundt 500 kilometer før den landet i Japanhavet.

Nord-Korea har ikke kommentert mandagens oppskyting, men søndag uttalte Kim at han hadde bevitnet en test av et nytt våpensystem som han beordret masseproduksjon av og utplassering i hele landet.

Les også: USA forbereder seg på rakettkrig med Nord-Korea

– En katastrofal krig

USAs president Donald Trump sa etter møtet fredag at det store problemet som Nord-Korea utgjør, vil bli løst. Trump er orientert om oppskytingen mandag.

Trump og Abe ble forrige uke enige om å skjerpe sanksjonene mot Nord-Korea.

KRIG: USAS forsvarsminister Jim Mattis snakker om en potensiell krig med Nord-Korea. Foto: Eduardo Munoz Alvarez / AFP Les mer Lukk

USAs forsvarsminister Jim Mattis sier i et intervju med TV-programmet «Face the Nation», at Nord-Korea truer både Japan, Russland og Kina.

– Det vil bli en katastrofal krig, om vi ikke er i stand til å løse situasjonen med diplomatiske virkemidler, sier han.

Mattis mener en krig med Nord-Korea vil være skjebnesvanger.

– En konflikt i Nord-Korea vil trolig være den verste formen for kamper i levetiden til de fleste av oss, sier han i TV-programmet.

Les også: Nord-Korea skjerper tonen mot USA

Dagen før test

Selv om missil-testene ikke har vært vellykket, bidrar de til at Kim og hans regime ses på som «en voksende trussel mot rikets sikkerhet», sier Dan Coats, som er USAs nasjonale etterretningssjef.

Før helga varslet USA at de tirsdag skal teste sin evne til å skyte ned interkontinentale missiler. Øvelsen skjer i lys av Nord-Koreas fortsatte våpenutvikling. Den varslede testen vil foregå ved at USA først skyter opp et mål fra Marshalløyene, mens et bakkebasert våpen skal avfyres fra en base i California for å skyte ned målet.

TEST: Nord-Koreas leder Kim Jong Un under en rakett-test 23 juni i 2016. Foto: AP Photo/Ahn Young-joon Les mer Lukk

Les også: USA åpner for forhandlinger om Nord-Korea

Pisk og gulrot

FNs sikkerhetsråd har allerede vedtatt seks resolusjoner med sanksjoner mot Nord-Korea, uten at det har ført til at landet slutter med oppskytingene. Den forrige oppskytingen, søndag for en drøy uke siden, ble fordømt av Sikkerhetsrådet, med varsel om at ytterligere sanksjoner mot landet kan bli innført.

President Trump og hans administrasjon har vekslet mellom å true med at de vil ta i bruk alle midler, hvis nødvendig, mot Nord-Korea og å strekke ut en forhandlingsvillig hånd.