IS hevder å stå bak bussangrep i Egypt

Slektninger til koptere som ble drept i bussangrepet fredag, samlet i sorg. Ekstremistgruppa IS hevdet lørdag å stå bak angrepet, som kostet 29 mennesker livet. Foto: AP / NTB scanpix Les mer Lukk

Islamistgruppa IS hevder den sto bak terrorangrepet mot en buss med kristne i Egypt. Egypt svarer med å bombe jihadister i Libya.

Egyptiske fly gikk fredag til angrep mot antatte jihadistleirer i byen Derna øst i Libya. Ifølge egyptisk TV fortsatte angrepene lørdag, men ingen detaljer ble gitt.

Også luftstyrken til den libyske krigsherren Khalifa Haftar skal ha deltatt i angrepene, ifølge en melding fra det libyske nyhetsbyrået LANA.

Egyptiske myndigheter hevder at islamistene som fredag angrep en buss med koptiske kristne, hadde fått trening i Libya.

Libyas FN-støttede regjering i Tripoli fordømmer på sin side angrepene i Derna og sier disse ble gjennomført uten at den var blitt informert.

IS tar skylden

Den ytterliggående islamistgruppa publiserte lørdag en uttalelse på nettstedet Amaq, som er tilknyttet IS, der de hevder at det var den som sto bak angrepet på en buss full av koptiske kristne fredag.

Antall drepte i angrepet ble lørdag hevet til 29 av egyptiske myndigheter. Blant de drepte er mange barn.

– En sikkerhetsenhet med soldater fra kalifatet stilte seg opp ved en veisperring for å angripe kristne på vei mot St. Samuel-klosteret vest for byen Minya, heter det i uttalelsen.

Bussen med kopterne var på vei til det avsidesliggende klosteret da maskerte menn i tre firehjulstrekkere åpnet ild mot bussen. I tillegg til de drepte ble over 20 personer såret.

Fordømmer

Det koptiske mindretallet i Egypt, som utgjør om lag 10 prosent av befolkningen på 90 millioner, har flere ganger den siste tiden vært et angrepsmål for islamister.

I april drepte selvmordsbombere 45 mennesker i to koordinerte angrep mot koptiske kirker.

En rekke muslimske ledere har fordømt angrepet fredag. Blant annet har stor-imam Ahmed el-Tayeb ved den muslimske læreanstalten al-Azhar oppfordret egyptere til å stå sammen mot «den brutale terrorismen».