British Airways: Svikt i strømforsyningen årsak til dataproblemene

British Airways-fly parkert på Heathrow lufthavn. Illustrasjonsfoto: Frank Augstein / AP / NTB scanpix Les mer Lukk

British Airways har innstilt alle fly fra Heathrow og Gatwick resten av dagen på grunn av store dataproblemer. Svikt i systemenes strømforsyning kan ligge bak.

– Vi tror årsaken til dataproblemene var et problem med strømforsyningen og har ingen grunn til å tro at det var et hackerangrep, sier flyselskapets direktør Alex Cruz til Press Association.

Datakrisen som selskapet slet med lørdag, har rammet verden over, ifølge selskapet selv, som beklager og understreker at det jobber for å rette feilen. I første omgang ble alle fly innstilt fram til klokken 17 lokal tid, men innstillingene ble etter hvert utvidet til resten av dagen.

British Airways meldte først om datatrøbbelet på Twitter ved 11-tiden lørdag.

– Ikke dra til flyplassen

Frustrerte passasjerer forteller om køer og bagasjeproblemer på sosiale medier. Fra London-flyplassene Heathrow og Gatwick rapporteres det om lange køer og forsinkede avganger. Flyselskapet oppfordrer folk til å la være å dra til flyplassen.

– Vi anbefaler passasjerer å sjekke status på flygningene sine før de reiser til flyplassen i dag. Vi samarbeider med flyselskapet for å assistere passasjerer som er rammet av problemene, skriver Heathrow lufthavn på Twitter.

Også Norge berørt

Tre fly mellom London og Oslo ble berørt av dataproblemene.

– Alle British Airways-fly til og fra London er innstilt eller sterkt forsinket. Dette påvirker all trafikk til og fra Norge også, sier pressesjef Gurli Ulverud i Avinor til NTB. Hun henviser ellers passasjerer til informasjon de får fra flyselskapet selv.

Dataproblemene kommer på et svært uheldig tidspunkt for flyselskapet. Det er langhelg i Storbritannia og mange er på reisefot.