Carters sikkerhetsrådgiver Brzezinski er død

I 2011 besøkte Zbigniew Brzezinski Oslo og holdt foredrag i Universitets aula. Arkivfoto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Les mer Lukk

Zbigniew Brzezinski, som var nasjonal sikkerhetsrådgiver for USAs president Jimmy Carter, er død. Han ble 89 år gammel.

Brzezinski var rådgiver for Lyndon B. Johnson fra 1966 til 1968, og han tjente som nasjonal sikkerhetsrådgiver i hele Carters presidentperiode fra 1977 til 1981.

I løpet av hans tid i Det hvite hus opplevde han både normaliseringen av USAs forhold til Kina – noe som innebar at de diplomatiske forbindelsene med Taiwan måtte brytes – signeringen av våpenavtalen SALT II med Sovjetunionen, Camp David-avtalen mellom Egypt og Israel, revolusjonen som forvandlet Iran fra en viktig alliert til en bitter fiende, bevæpningen av mujahedin-krigere som kjempet mot Sovjetunionen i Afghanistan og avtalen om at USA skulle gi opp sin kontroll over Panamakanalen.

Brzezinski ble født i Warszawa i 1928. Faren var diplomat og tilbrakte blant annet tid i Nazi-Tyskland, der den unge Zbigniew fikk sitt første møte med fascisme og nazisme. Da krigen brøt ut, var familien i Canada og ble der. Zbigniew Brzezinski ble amerikansk statsborger i 1958.

Mange mente at hans bakgrunn som polsk flyktning viste seg i hans virke som sikkerhetsrådgiver. Han var tilhenger av en hard linje overfor Sovjetunionen.

Som Carters nasjonale sikkerhetsrådgiver ble han omtalt som det demokratiske motstykket til republikaneren Henry Kissinger.