Stoltenberg mener Trump kom med klar tale

USAs president Donald Trump og NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg. Les mer Lukk

USAs president Donald Trump er klar og direkte når han krever at andre allierte må bruke mer penger på forsvar, mener NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg. 

– Trump har vært klar på sin forpliktelse til NATO. Men Trump har også vært klar i sitt budskap til alle allierte om at vi må levere på løftet vi har gitt om å øke pengebruken. I dag uttalte han seg om dette på en direkte måte, sier Stoltenberg etter NATO-toppmøtet i Brussel torsdag kveld.

Han beskriver Trump som en politiker som snakker fra levra.

– Vi har også før sett Trump snakke rett ut om dette. Han har et klart budskap om sin forpliktelse til alliansen, men han har også et veldig enkelt og klart budskap om forventningene han har om en rettferdig byrdefordeling i alliansen, sier NATO-sjefen.

Ifølge ham er det bare positivt at det nå presses på for øke pengebruk i alliansen.

– NATO leverer. Vi har fortsatt en lang vei å gå, og mye gjenstår. Men det er ekstremt viktig at etter år med kutt i forsvarsbudsjettene i Europa og Canada, så snudde vi utviklingen i 2015. Vi stoppet kuttene, og i 2016 så vi en betydelig økning, sier Stoltenberg.

Ifølge ham tok stats- og regjeringssjefene beslutninger på toppmøtet om tiltak som vil bli gode verktøy for å sikre at NATO fortsetter å levere.

Les også: Trump til NATO-lederne: – Dere skylder oss penger

Les også: NATO får et nytt medlemsland