– Sju sykehus ødelagt i Idlib i april

Sju sykehus og klinikker er blitt satt ut av drift som følge av luftangrep i Idlib i april, ifølge helsevesenet i den opprørskontrollerte provinsen.

– I april er sykehus sør i provinsen blitt systematisk rammet, sier Abdel Hamid Dabbak, som har ansvar for sykehusene i Idlib i Syria, på en pressekonferanse søndag.

Han navnga sju helsesentre som er satt ut av drift som følge av luftangrep. Arbeidet for å få gjenåpnet sykehusene er i gang, men ifølge Dabbak fortsetter angrepene fra lufta.

Legen Monzer Khalil, som driver opprørernes helsevesen, sier situasjonen rammer sivile hardt.

– Situasjonen forverrer befolkningens lidelser. Og det er spesielt problematisk for babyer, fordi vi er i ferd med å gå tomme for kuvøser, sier han.

Massiv ødeleggelse

Ifølge Khalil er tre andre sykehus også blitt bombet og satt ut av drift i Idlibs naboprovins Hama.

Idlib kontrolleres av en mektig opprørsallianse som også omfatter al-Qaidas tidligere Syria-fløy. Provinsen er jevnlig under angrep fra både syriske og russiske kampfly.

AFPs korrespondent i området rapporterte torsdag om massiv ødeleggelse ved flere sykehus. Verdens helseorganisasjon WHO har fastslått at Syria er det farligste landet i verden å være helsearbeider i.

Flere hundre helsesentre er blitt ødelagt i løpet av den seks år lange syriske krigen, som har kostet over 320.000 mennesker livet.

Fødestue bombet

Redd Barna opplyste sist fredag at helsesentre i Syria er blitt angrepet minst tolv ganger i april. Blant annet rammet bombene en fødestue som driftes av organisasjonen i Dilib rammet av minst to luftangrep.

– Redd Barnas personell på stedet klarte å evakuere alle ned i kjelleren slik at verken pasienter eller helsepersonalet ble skadd, sier Redd Barnas generalsekretær Tove R. Wang i en pressemelding.

– Men det er aldri en unnskyldning for å bombe kvinner og barn på en fødestue. Hjelpearbeidere på bakken forteller om ni angrep på sykehus og klinikker bare de siste 72 timene, sa Wang fredag.