Merkel ber Saudi-Arabia stoppe Jemen-bombing

Tysklands statsminister Angela Merkel ble tatt imot av Saudi-Arabias kong Salman (til høyre) i Jeddah søndag.  Foto: Saudi Press Agency via AP / NTB scanpix Les mer Lukk

Tysklands statsminister Angela Merkel oppfordrer til en slutt på de saudiarabiske luftangrepene mot Jemen. Hun møtte søndag Saudi-Arabias konge.

Merkel møtte blant andre kong Salman bin Abdulaziz bin Saud under et dagsbesøk i den saudiarabiske kystbyen Jeddah. Besøket er et ledd i en diplomatisk runde før G20-møtet Merkel skal være vertskap for i juli.

– Vi tror ikke det finnes en militær løsning på denne konflikten, uttalte Merkel, og uttrykte sin støtte til de FN-ledede forsøkene på å finne diplomatiske løsninger på konflikten i Jemen.

De regjeringsvennlige styrkene i Jemen har i to år fått luftstøtte fra den saudiledede koalisjonen i krigen mot de lokale Houthi-opprørerne.

Saudi-Arabia har fått krass internasjonal kritikk for vilkårlig bombing av sivile i Jemen, noe som i desember fikk USA til å stanse leveransene av visse våpen til landet.

Utenriksminister Børge Brende (H) besøkte Saudi-Arabia i januar, og oppfordret da til å finne en fredelig en løsning på konflikten.

Saudi-Arabia oppgir å ha gjennomført over 90.000 flyangrep mot mål i landet siden mars 2015. Det mektige kongedømmet anklages av menneskerettighetsorganisasjoner for krigsforbrytelser i det fattige nabolandet.

Ifølge FN er over 10.000 mennesker drept og 40.000 såret siden konflikten brøt ut. Over 3 millioner er drevet på flukt, og FN og hjelpeorganisasjoner advarer om en massiv sultkatastrofe i landet.