EU banket igjennom veikart for brexit

Stats- og regjeringssjefene i de 27 landene som blir værende i EU når Storbritannia går ut, var lørdag samlet til et ekstraordinært toppmøte i Brussel om de kommende forhandlingene med britene. Foto: Virginia Mayo / AP / NTB scanpix Les mer Lukk

Stats- og regjeringssjefene i EU brukte bare ett minutt på å vedta retningslinjene for de kommende brexitforhandlingene. 

Forslaget til retningslinjer ble banket igjennom uten endringer, bekrefter en EU-tjenestemann.

– Det tok nøyaktig ett minutt fra møtet startet til EUs president Donald Tusk kunne konkludere med at de var vedtatt. Det brøt ut spontan applaus i rommet fordi det gikk så raskt, sier EU-kilden.

Etter vedtaket fortsatte toppmøtet med en «tour de table». Der var det meningen at hver enkelt av stats- og regjeringssjefene skulle legge fram sitt syn på de kommende forhandlingene, mens EUs forhandlingssjef Michel Barnier skulle lytte og notere.

Kun de 27 medlemslandene som blir igjen i EU når Storbritannia går ut, deltok på møtet.

I retningslinjene fastslår de 27 at det må gjøres vesentlige framskritt i forhandlingene om selve skilsmisseoppgjøret før det kan bli aktuelt å begynne å diskutere en framtidig handelsavtale med britene.