FN har godkjent resolusjon om Vest-Sahara

Generalsekretær i FN, Antonio Guterres, har fått full støtte fra Sikkerhetsrådet som har enstemmig støttet resolusjonsforslaget om Vest-Sahara. Her fra besøk i syrisk flyktningleir i Jordan. Foto:  Raad Adayleh / AP / NTB scanpix Les mer Lukk

FNs sikkerhetsråd har enstemmig godkjent et forslag til resolusjon om Vest-Sahara etter at frigjøringsbevegelsen Polisario trakk seg ut av buffersonen.

Resolusjonsforslaget ble stemt fram fredag ettermiddag etter at FNs generalsekretær António Guterres bekreftet at Polisario, som kjemper for et selvstendig Vest-Sahara, har trukket seg ut av Guerguerat-stripen på grensen mot Mauritania i Vest-Sahara.

Resolusjonsutkastet krever at frigjøringsbevegelsen Polisario trekker sine folk ut av buffersonen, noe de gjorde fredag. Marokko, som har okkupert Vest-Sahara siden 1975, trakk sine styrker ut av buffersonen i februar.

I en pressemelding fredag kveld sier Guterres talsmann, Stéphane Dujarric, at Polisarios uttrekking er et steg mot en «felles og akseptabel politisk løsning som vil sørge for selvbestemmelsesrett for innbyggerne i Vest-Sahara.»

– Vi ber partene om å fortsette å følge forpliktelsene under våpenhvileavtalen og om å samarbeide med FNs MINURSO-styrker. Det er fortsatt livsviktig å forsikre at spenninger ikke bryter ut på nytt i Guerguerat-området, fortsetter Dujarric.

Marokko og Polisario kriget om kontrollen over Vest-Sahara fra 1974 til 1991, og Marokko hadde kontroll over det meste av territoriet da FN framforhandlet en våpenhvile for den tidligere spanske kolonien.

Marokko ser på Vest-Sahara, som er rikt på naturressurser som fosfat og fisk, som en del av sitt territorium, og har tilbudt det delvis selvstyre. Polisario, som støttes av Algerie, ønsker selvstendighet og har ønsket at FN skal stemme over dette.