To dødsdommer fullbyrdet i Arkansas

Jack Jones, til venstre, og Marcel Williams var planlagt henrettet mandag kveld. Begge har dårlig helse og ba om å få henrettelsen utsatt med begrunnelsen at giftinjeksjonen ville kunne forårsake utilsiktet og grusom smerte. Foto: Arkansas Department of Correction / AP / NTB scanpix Les mer Lukk

For første gang på over 16 år er to dødsdømte henrettet på en dag i USA. Alle forsøk på benådelse og utsettelse ble avvist.

Jack Jones (52) ble erklært død klokka 19.20 mandag kveld. Han ble dømt til døden i 1995, for voldtekt og drap av en kvinne. Han ba offerets familie om forlatelse, før han fikk de tre sprøytene som til sammen satte strek for livet hans. Prosessen tok 14 minutter.

Marcel Williams (46) skulle etter planen henrettes klokka 20.15 lokal tid. Etter at Jones var erklært død, fikk Williams imidlertid satt alt på vent av en domstol i Little Rock, på grunn av påstander om at Jones avled på en svært smertefull måte. Klokka 21.22 ble det avgjort at henrettelsen likevel skulle gjennomføres, og klokka 22.33 var også Williams erklært død.

Det brukes tre ulike injeksjoner for å ta livet av de dødsdømte, og dette er også grunnlaget for advokatenes gjentatte krav om at henrettelsene ikke burde gjennomføres.

Frykter smerter

Jones tok medisiner for kroniske smerter og diabetes og bekymret seg for at disse medisinene ville kupere effekten av midazolam, den første medisinen som gis til de dødsdømte, så de skal sovne og være bevisstløse når de dør. Hensikten er at de ikke skal føle smerten ved de neste to sprøytene. Den ene er en muskellammende gift og den siste stanser hjertet. Effekten av disse to vil forårsake stor smerte om man er ved bevissthet.

Williams var svært overvektig og fryktet at midazolamen enten ville settes feil eller ikke ha tilstrekkelig virkning. I begge tilfeller argumenterte advokatene med at de to risikerte å få en ekstremt smertefull død.

Går ut på dato

I likhet med Jones ble Williams ble dømt til døden for å ha voldtatt og drept en 22 år gammel kvinne i 1994. Han har erkjent forholdene og sagt at han ønsker han kunne hatt det ugjort.

Jones og Williams var to av åtte dødsdømte Arkansas ville henrette i april. årsaken til tidsnøden var at giften delstaten har på lager går ut på dato. Av de åtte har fire fått sine søknader om utsettelse innvilget, tre er henrettet, mens én skal henrettes førstkommende torsdag.

Forrige gang en delstat henrettet to innsatte på én dag var i august 2000, da to drapsmenn fikk dødsdommen fullbyrdet i Texas.

Sju personer er henrettet i USA hittil i år, fire i Texas og de andre tre i statene Arkansas, Missouri og Virginia.

I fjor ble til sammen 20 personer henrettet. I de 25 årene før dette, ble det henrettet flest i 1999 da hele 98 personer fikk fullbyrdet sin dødsstraff. Det laveste tallet var i 1991 da 14 ble henrettet.