Gløersen: – Blir uansett ikke noen ny Northug

Anders Gløersen tok NM-gull 10 kilometer fri teknikk under NM del 2 på Gålå fredag. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Les mer Lukk

Det meste handlet om VM-femmila for Anders Gløersen denne sesongen. Neste vinter er han igjen beredt til å satse alt på ett kort.

Fredag tok Rustad-løperen karrierens andre individuelle NM-gull på 10-kilometeren i fri teknikk på Gålå. 30-åringen knep seieren foran Martin Johnsrud Sundby.

Noen stor overraskelse var det ikke. Gløersen er langrennslandslagets skøytespesialist, og i vinter har den meste handlet om VM-femmila i Lahti. Den kvalifiserte han seg for med andreplassen på skøytetremila i Davos før jul. Siden handlet alt om å komme best mulig forberedt til Lahti.

Sesongens høydepunkt endte til sjuende og sist med 11.-plass etter at Gløersen brukte mye krefter på et langt "solobrudd" tidlig på femmila.

Få renn

Foran neste sesong er landslagsveteranen igjen innstilt på å satse alt på ett kort. 15-kilometeren under OL i Pyeongchang blir det store målet – og distansen han setter alt inn på å få gå.

30-åringen hevder han er komfortabel med satsingen som skøytespesialist, selv om det innebærer at han går langt færre verdenscuprenn enn mange av landslagskollegene i løpet av en vinter.

– Ja, det er jeg komfortabel med. Jeg prøvde forrige sesong å bli en mer komplett skiløper og å gå tourer, men fikk det ikke helt til. Neste år er det OL, og da er det enkeltdistanser som teller. I den forbindelse velger jeg meg skøyting, sier Gløersen til NTB.

– Du risikerer å gå mot en ny sesong med et lite antall renn?

– Det blir det, og det er litt kjedelig. Men jeg er 30 år, blir snart 31, og kommer ikke til å bli verken den nye Northug, Sundby eller Klæbo. Dermed satser jeg på å være blant de aller beste på noen distanser, smiler fredagens norgesmester.

Har mye å gå på

I vinter har han kun vært på start i tre individuelle verdenscuprenn. Oppsummert triller veteranen terningkast «tre-fire» på egen innsats i vinter.

– Jeg var i bra form før jul, og klarte å berge ett bra skirenn i Davos da. Så slet jeg litt med sykdom, og kom ikke skikkelig i form igjen før til VM. Da følte jeg at jeg var i form. På femmila i Lahti bommet jeg litt med opplegget og brukte for mye krefter tidlig, sa 30-åringen.

Nå rettes blikket mot Sør-Korea og vinterlekene i Pyeongchang.

– 15-kilometeren i fri teknikk har jeg tenkt på også i år, og der har jeg lyst til å kjempe om medalje. Skal jeg klare det, må jeg først og fremst ha en bedre treningssesong, for i fjor sommer var det dårlig. Jeg mener selv jeg har mye å gå på treningsmessig, sier Gløersen.

Fredag hadde han Martin Johnsrud Sundby og Didrik Tønseth nærmest seg på resultatlista.