Sør-Koreas ekspresident pågrepet

Sør-Koreas avsatte president Park Geun-hye. Foto: AP / NTB scanpix Les mer Lukk

Sør-Koreas avsatte president Park Geun-hye er pågrepet og varetektsfengslet.

65 år gamle Park ble pågrepet tidlig fredag morgen lokal tid, dagen etter at hun måtte møte i retten og svare på spørsmål om sin rolle i korrupsjonssaken som kostet henne jobben.

Kort tid etterpå ankom Park et varetektsfengsel utenfor Seoul. Utenfor fengselet hadde mange av Parks støttespillere møtt opp. De viftet med det sørkoreanske flagget og ropte "president" da bilen som Park satt i, kjørte inn fengselsporten.

Park kan holdes i varetekt i 20 dager inntil det er utarbeidet en formell siktelse mot henne. Hun er anklaget for korrupsjon og maktmisbruk og ble tidligere i mars stilt for riksrett og avsatt som president.

Sørkoreansk påtalemyndighet mener Park brukte sin enorme makt og status som president til å skaffe seg bestikkelser fra bedrifter eller krenke deres rett til fritt å styre seg selv, samt at hun lekket statshemmeligheter.

Parks nære venn og samarbeidspartner Choi Soon-sil er allerede stilt for retten. Choi har erklært seg ikke skyldig i henhold til en siktelse som omfatter blant annet maktmisbruk og forsøk på bedrageri.

Den avsatte presidenten var lenge blant landets mest innflytelsesrike konservative politikere og ble valgt inn i nasjonalforsamlingen fem ganger. Hun er datter av Park Chung-hee, som styrte Sør-Korea med jernhånd på 1960- og 1970-tallet.