Park venter på rettens kjennelse

Sør-Koreas avsatte president Park Geun-hye forklarte seg torsdag i retten om korrupsjonsaken hun anklages for å ha vært innblandet i. Foto: AP / NTB scanpix Les mer Lukk

En sørkoreansk domstol vil i løpet av timer avgjøre om landets avsatte president Park Geun-hye må gå i fengsel. 

Torsdag måtte 65 år gamle Park møte i retten og svare på spørsmål om sin befatning med korrupsjonssaken som kostet henne jobben.

Påtalemyndigheten har bedt om at det utstedes arrestordre på den tidligere presidenten, og domstolen vil innen fredag morgen ta stilling til om hun skal varetektsfengsles.

Dersom domstolen slutter opp om påtalemyndighetens krav, kan Park holdes i varetekt i 20 dager inntil det er utarbeidet en formell siktelse mot henne.

Dersom domstolen ikke godkjenner arrestordren, kan påtalemyndigheten uansett utferdige siktelse og reise tiltale mot henne.

Bevisforspillelse

Påtalemyndigheten frykter bevisforspillelse dersom domstolen ikke gir dem medhold i kravet om varetektsfengsling.

– Det er samlet inn mye bevismateriale, men ettersom den siktede nekter for de fleste anklagene, er det mulig at hun kan ødelegge bevis, heter det i en kunngjøring.

– Den mistenkte brukte sin enorme makt og status som president til å skaffe seg bestikkelser fra bedrifter eller krenke deres rett til fritt å styre seg selv, samt at hun lekket statshemmeligheter. Dette er alvorlige saker, heter det videre.

Park avviser anklagene.

Nær venn for retten

Parks nære venn og samarbeidspartner Choi Soon-sil er allerede stilt for retten, og myndighetene sier det vil stride mot prinsippet om rettferdighet dersom ikke også Park blir pågrepet. Choi har erklært seg ikke skyldig i henhold til en siktelse som omfatter blant annet maktmisbruk og forsøk på bedrageri.

Den avsatte presidenten var blant landets mest innflytelsesrike konservative politikere og ble valgt inn i nasjonalforsamlingen fem ganger. Hun er datter av Park Chung-hee, som styrte Sør-Korea med jernhånd på 1960- og 1970-tallet.