Israel kutter FN-betaling i protest

Israel og statsminister Benjamin Netanyahu gjør ytterligere kutt i overføringene til FN. Arkivfoto: Gali Tibbon / AP / NTB scanpix Les mer Lukk

Israel vil kutte 2 millioner dollar i sitt bidrag til FN. Det begrunnes med at landet stadig får kritikk for sin politikk overfor palestinerne.

Det israelske utenriksdepartementet fordømmer i en uttalelse «den besatte diskrimineringen av Israel hos FN og flere av dets organer» og bruker dette som argument for å kutte i pengeoverføringene.

– Statsminister Benjamin Netanyahu har besluttet å bruke de to millionene på internasjonal bistand og investeringer i utviklingsland som støtter Israel i internasjonale fora, heter det videre.

Israel har allerede kuttet 6 millioner dollar av sitt bidrag på 11,7 millioner som følge av at Sikkerhetsrådet i desember vedtok en resolusjon som fordømte bygging av bosetninger på okkupert palestinsk territorium, opplyser departementet.

Forrige uke fikk Israels politikk krass kritikk fra menneskerettighetseksperter i FN, noe som forverret striden om en påstått antiisraelsk holdning i FN. I en rapport fra verdensorganisasjonens spesialrapportør til de palestinske områdene, Michael Lynk, beskyldes Israel for å undertrykke palestinernes menneskelighet og for å slå enda hardere ned på menneskerettighetsaktivister.