Friedman blir Trumps første ambassadør

Ambassadør David Friedman (midten) ble tatt i ed av visepresident Mike Pence. Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP / NTB scanpix Les mer Lukk

USAs nye ambassadør til Israel, David Friedman, er tatt i ed og ble dermed den første godkjente ambassadøren utnevnt av president Donald Trump.

Friedman ble tatt i ed av visepresident Mike Pence onsdag. Pence hyllet utnevnelsen som «ett av de klareste tegnene» på president Trumps forpliktelse til staten Israel og det israelske folket.

– USAs president har gjennom hele livet vært en venn av Israel og det jødiske folket. Om verden ikke får med seg noe annet, så skal de vite én ting: Under hans lederskap står USA ved Israels side, sa visepresidenten.

Demokratene og enkelte jødiske grupper har vært imot nominasjonen av konkursadvokaten Friedman til den viktige ambassadørposten. Selv sier han at tilliten Trump har vist ham gjør ham ydmyk. Den ferske diplomaten er sønn av en ortodoks rabbi og har vært en tydelig forsvarer av Israels regjering og støtter israelske bosetninger. Han er imot en egen palestinsk stat.

Senatet var stort sett delt langs partipolitiske linjer da det sist uke godkjente Friedman med 52 stemmer mot 46.