Uenighet om boligskatt i Venstre

– Vi må redusere de skattemessige fordelene knyttet til å investere i bolig. Det vil bidra til å dempe prisveksten i boligmarkedet, sier nestleder i Venstres programkomité Guri Melby. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Les mer Lukk

Nestleder Guri Melby i Venstres programkomité er blant dem som foreslår økning i boligskatten. Programkomiteens leder Terje Breivik advarer mot forslaget.

– Vi må redusere de skattemessige fordelene knyttet til å investere i bolig. Det vil bidra til å dempe prisveksten i boligmarkedet, sier Melby til Dagens Næringsliv.

Det siste året har boligprisene i Norge steget 13 prosent, ifølge tall fra Eiendom Norge. I Oslo er prisstigningen på hele 24 prosent.

"Venstre vil derfor utrede hvordan primærbolig, som er fritatt fra slik beskatning, kan skattlegges likt som andre kapitalobjekter. En slik reform vil gi rom for en tilsvarende senking av skatten på arbeid", heter det i forslaget.

– Jeg vil advare mot dette forslaget. Det vil bli en knallhard forverring av boligbeskatningen, sier Breivik. Også den andre nestlederen i programkomiteen, Abid Raja, håper Venstres landsmøte avviser forslaget.

– Jeg er ihuga motstander av å skattlegge folks hjem. Det er noe hellig over å beskytte vår primære bolig mot økt skatt.

I dag regnes kun 25 prosent av den reelle verdien av boligen man bor i som grunnlag for skatteberegning når man eventuelt må betale formuesskatt. Dersom hele verdien av boligen skal regnes inn i formuen, vil skatten bli betydelig skjerpet.