Tyskland etterforsker anklager om tyrkisk spionasje

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har gått hardt til verks mot tilhengere av predikanten Fethullah Gülen. Nå beskyldes tyrkiske myndigheter for å spionere på angivelige Gülen-tilhengere i Tyskland. Foto: Yasin Bulbul / AP / NTB Scanpix Les mer Lukk

Tysk påtalemyndighet starter etterforskning av beskyldningene om at Tyrkia spionerer på angivelige tilhengere av predikanten Fethullah Gülen i Tyskland.

Etterforskningen iverksettes etter at anklagene ble fremmet av innenriksministeren i Tysklands mest folkerike delstat, Nordrhein-Westfalen.

Det bor om lag 3 millioner mennesker med tyrkisk bakgrunn i Tyskland, og det er trolig blant dem Tyrkia frykter det finnes Gülen-tilhengere.

– Det er bemerkelsesverdig hvordan personer som lever utenlands, etterforskes med stor intensitet og hensynsløshet, sa delstatens innenriksminister Boris Pistorius på en pressekonferanse tirsdag.

Ifølge Pistorius har tyrkiske myndigheter bedt tyske myndigheter om hjelp til å spionere på rundt 300 angivelige tilhengere av Gülen.

– Det er utålelig og uakseptabelt, sier den tyske delstatsministeren.

Pistorius forteller at listen med de flere hundre angivelige Gülen-tilhengerne ble overlevert til tysk etterretningstjeneste, som i sin tur leverte navnene til delstatsregjeringene.

Nordhrein-Westfalen valgte å informere ti aktuelle mål, deriblant en skole og minst to selskaper, om at de var på tyrkiske myndigheters liste, opplyser Pistorius videre.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har utpekt den muslimske predikanten Fethullah Gülen som hovedmann bak det mislykkede kuppforsøket i Tyrkia i fjor. Gülen, som bor i USA, nekter selv å ha noe som helst med kuppforsøket å gjøre.