Drapstiltalt møtte flere prostituerte før drapet på Galina Sandeva 

Statsadvokat Cecilie Schløsser Møller og forsvarer Joar Berg Henjum før rettssaken etter drapet på Galina Sandeva i Oslo tingrett tirsdag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Les mer Lukk

26-åringen som er tiltalt for å ha drept Galina Sandeva, hadde kontakt med andre prostituerte dagen før drapet. Han hevder han forsvarte seg da hun angrep. 

Den tiltalte, som er fra Hamar, møtte i Oslo tingrett tirsdag.

28-årige Sandeva, som var prostituert, ble drept 16. desember 2015 i Oslo. Hun ble funnet i sin egen bil på Bispekaia dagen etter. Allerede tidlig etter pågripelsen innrømmet mannen å ha drept den bulgarske kvinnen.

Ville ikke svare

Tirsdag sto den tiltaltes egen forklaring på programmet i retten.

– Jeg tror ikke jeg vil det, svarte 26-åringen på spørsmål fra dommer Anniken Nygaard Ottesen om han ville avgi forklaring.

Den tiltalte tok ikke plass i vitneboksen, men svarte først på enkelte spørsmål fra plassen ved siden av forsvarerne.

– Jeg har forklart det tidligere. Jeg vil egentlig ikke forklare det her i fellesskap. Jeg har vel ingen plikt til å forklare meg, sa 26-åringen, som for så ned i bordet foran seg det meste av rettsdagen.

Måtte lese fra avhør

Aktor, statsadvokat Cecilie Schløsser Møller, valgte å lese opp fra avhørene med 26-åringen i til sammen rundt fire timer.

Der forklarer han at knivstikkingen skjedde som følge av at Sandeva krevde en høyere pris enn det som var avtalt, og at hun ble sint. "Hun klikket og angrep ham med knyttede never, regelrett vold", leste aktor fra avhøret. Han skal ha fryktet at hun hadde våpen og valgte å bruke en kniv han hadde med seg.

30 knivstikk

Ifølge tiltalebeslutningen knivstakk 26-åringen Sandeva minst 30 ganger i overkroppen og i halsen slik at livsviktige indre organer ble skadd. "Hun døde etter kort tid av forblødning", heter det.

Politiet etterforskning har avdekket at 26-åringen hadde kontakt med rundt fem andre prostituerte og møtte minst to av dem – uten å kjøpe seksuelle tjenester. Det skjedde dagen før han knivstakk den bulgarske kvinnen. Dette innrømmet han ikke før han ble konfrontert med informasjonen i avhør.

Varulv-tanker

I avhørene kommer det også fram at den tiltalte fryktet å bli en varulv på grunn av drapet. Han forklarer der at han kjente seg sterkere og raskere, samt at ørene vokste og han fikk bedre syn.

De to sakkyndige som på forhånd har konkludert med at 26-åringen var tilregnelig, er til stede i retten og skal avgi forklaring mot slutten av saken.

Den dreptes mor og bror er til stede under rettssaken og får det hele tolket. De reagerte kraftig blant annet da forklaringene dreide seg om hvordan Sandeva ble drept.

– Det er tøft for dem å se ham når forklaringene blir lest opp. Og når de forholder seg til at det ikke er sannheten, er det en stor belastning for dem, spesielt da det i starten ble anført at hun skal ha angrepet ham, sier bistandsadvokat Camilla Wiermyhr til NTB.

Rettssaken er berammet til å vare til 6. april, og det er kalt inn til sammen 37 vitner.