11 barneekteskap anerkjent av norske myndigheter
En gruppe asylsøkere på Storskog grensestasjon på den norsk-russiske grensen i november 2015. Les mer Lukk
Fra slutten av 2014 og frem til i dag har Utlendingsdirektoratet (UDI) hatt 50 familiegjenforeningssaker der en av ektefellene var under 16 år da ekteskapet ble inngått.
I 11 av sakene har norske myndigheter anerkjent ekteskapet som gyldig. Det får ABC Nyheter opplyst fra UDI.
Dette er straffbart i Norge. Hovedregelen er at den nedre grensen for å anerkjenne ekteskap inngått i utlandet er 16 år.
– UDI har etter departementets instruks anerkjent ekteskapet i 11 saker der en av partene var under 16 år da ekteskapet ble inngått. Mange saker er fortsatt til behandling, sier seniorrådgiver i UDI, Rolf Henry Anthonisen, til ABC Nyheter.
Gift fra 12-årsalder
Ifølge årsrapporten til Kompetanseteamet mot tvangsekteskap og kjønnslemlestelse, mottok UDI 20 søknader i 2016 om familieinnvandring der ekteskapet var inngått mens en av partene var under 18 år.
Ektemennene har fått beskyttelse i Norge, og kone og eventuelt felles barn har i etterkant søkt om familieinnvandring.
Ifølge rapporten ble ekteskapene inngått mens kona var fra 12-års alder og opp til 17 år. Samtlige er i dag fra 18 år og opp til 50-årene.
Les også: Syrer med 14-årig kone blir ikke straffet i Norge
Barneekteskap kan anerkjennes
Ifølge UDI kan ekteskap unntaksvis anerkjennes selv om en eller begge var parter under 16 år da ekteskapet ble inngått.
I UDIs vurdering skal det ses hen til om partene var jevnbyrdige i alder og utvikling, partenes alder på søknadstidspunktet, om det har gått lang tid siden ekteskapet ble inngått og om de har felles barn.
– Jo eldre partene er, og jo lengre tid som er gått siden ekteskapet ble inngått, desto mindre støtende kan det være på norsk rettsorden å anerkjenne ekteskapet. Ved vurderingen kan det også ses hen til om partene har felles barn, og det må alltid vurderes om nektelse av å anerkjenne ekteskapet kan representere et brudd på retten til familieliv etter Den europeiske menneskerettskonvensjon artikkel 8, sier seniorrådgiveren i UDI.
UDI har ikke tall på hvor mange ektefeller som var mellom 16 og 18 år da ekteskapet ble inngått.
Les også: Rekordmange frykter tvangsekteskap i Norge
Under 16 år og gravide
En kartlegging av UDI viser at det var 61 asylsøkere under 18 år som kom i perioden mellom 1. januar 2015 og 1. februar 2016, som var gift eller forlovet.
- Ti av dem var under 16 år, 59 var jenter, og fire av disse hadde barn.
- 51 personer var på søknadstidspunktet 16 eller 17 år. 16 av disse var gravide eller hadde barn.
- De fleste hadde opprinnelse fra Syria, Afghanistan og Irak.
«Barneekteskap kan innebære brudd på en rekke menneskerettigheter og brudd på norske straffelovsbestemmelser.», heter det i en rapport UDI, Politiet og Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) utarbeidet i september 2016 om håndtering av barneekteskap blant asylsøkere.
Les også: Gravid jente (14) søkte asyl sammen med mannen sin
Ser behov for avklaring
Kompetanseteamet for tvangsekteskap og kjønnslemlestelse skriver i sin årsrapport at det er behov for en avklaring om det skal være en nedre grense for anerkjennelse av slike ekteskap.
«Siden det ikke angis en nedre aldergrense, kan instruksen tolkes dit hen at ekteskap inngått i en alder av eksempelvis 12 år kan anerkjennes i Norge dersom øvrige vilkår nevnt i unntaksbestemmelsen er oppfylt» heter det i rapporten.