Lekkasjer i kø fra transportplanen

Statsminister Erna Solberg besøker Arna stasjon sammen med Knut Arild Hareide, KrF (tv) og Helge Andre Njåstad, Frp, for å legge frem planene for veg- og banetraseen Arna-Stanghelle og andre samferdselssaker i Hordaland. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Les mer Lukk

Anført av statsministeren selv lekket de fire borgerlige partiene tirsdag i nord og vest fra den nye nasjonale transportplanen.

– Hordaland blir en av vinnerne i nasjonal transportplan, kunngjorde statsminister Erna Solberg (H) på hjemmebane i Bergen tirsdag.

På Arna stasjon fortalte hun at det blir ny E16 samt dobbeltspor på jernbanen mellom Arna og Stanghelle, men la til at prosjektet ikke blir fullfinansiert før i andre del av tolvårsperioden som innledes neste år.

Statsministeren kom også med nyheter om en ny ringvei øst mellom Arna og Vågsbotn, ny ferjefri E39 mellom Ådland og Svegatjørn samt om Sotrasambandet, som skal gjennomføres som et offentlig-privat samarbeidsprosjekt.

Flere lekkasjer

Mandag satt de fire samarbeidspartiene på borgerlig side i forhandlinger om nasjonal transportplan, etter først å ha orientert gruppene sine om framdriften.

Flere kilder uttrykte i etterkant av møtet at det så å si er enighet om planen, som ifølge TV 2 har en total ramme på 928,7 milliarder kroner.

– Vi er enige om en del ting, men vi er ikke i mål med alle punktene. Selve avtalen vil bli presentert på et senere tidspunkt, sa Solberg til NTB på telefon fra Bodø, der hun tidligere tirsdag kunne fortelle at byen får en ny flyplass til 2,4 milliarder kroner.

Ifølge Bergens Tidende vil ikke regjeringen og samarbeidspartiene presentere helheten i NTP før tett opptil påske. Fram til da ventes flere lekkasjer fra vei- og samferdselsprosjekter rundt om i landet.

Flere godbiter

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) var selv ute med lekkasjer tirsdag. I Tromsø slo han fast at E8 i Ramfjord er med i transportplanen. Staten skal ifølge Nordlys bidra med 1,45 milliarder kroner av totalsummen på 2,2 milliarder. Det ligger an til byggestart i neste stortingsperiode, og byggetiden er anslått til tre år.

Også i Akershus ble det lekket godbiter fra transportplanen tirsdag. Ny E18 fra Lysaker til Drengsrud i Asker vil ifølge Budstikka være del av planen. Arbeidet skal starte innen 2023, men hele strekningen blir ferdig først etter 2030.

Østlandets Blad melder at ny E18 mellom Retvet og Vinterbro er planlagt i første planperiode. Den nye firefeltsveien gjennom Follo ble først foreslått bygget i 2024, men nå fremskyndes byggingen til å starte neste år.