Ser ingen betenkeligheter med å bruke 17-åring i VM

Silje Opseth (17) kastes inn på mikslaget. Hoppledelsen frykter ikke at supertalentet skal få skylden for en ny hoppnedtur i Lahti.

17-åringen vant kampen om den siste jenteplassen foran Anniken Mork. 22 år etter at Tommy Ingebrigtsen ble verdensmester i Thunder Bay i en alder av 17, får Opseth et enormt ansvar når hun setter først utfor av de norske i søndagens lagkonkurranse.

Norge er ikke i favorittsjiktet, men kan på en god dag sikre mesterskapets første hoppmedalje.

– Det blir spennende. Silje får en ilddåp, som kan bli viktig for henne senere i karrieren. Med litt flaks kan hun få en kjempeopplevelse. Da vil laget også kunne være med å kjempe. Vi trenger flaks, litt sånn som laget vårt ser ut. Tyskland og Østerrike har solide plasser i toppen både for damer og herrer, sier sportssjef Clas Brede Bråthen.

Ingen intern syndebukk

– Har du noen betenkeligheter med å bruke en 17-åring i en lagkonkurranse i VM?

– Nei, det har jeg ikke. Hun skal få lov til å lære. Mange ganger er det «learning by doing». Og da blir det noen ganger å lære på den harde måten, sier den tidligere sølvvinneren i laghopp i nettopp Lahti (1989).

– Nei, det har jeg ikke. Jeg tror den yngste deltakeren her borte er 16 år. På jentesiden er det mange under 18 år. Jeg ser ikke problemet, istemmer landslagssjef Alexander Stöckl.

Østerrikeren påpeker at man vet hvor Opseths nivå ligger etter 31.-plass i jentenes individuelle VM-renn fredag.

– Vi må være realistiske før vi starter. Silje er i stand til å hoppe rundt 25.-30.-plass. Det er klart fra start. Vi skal ikke prøve å si at hun må gjøre enda bedre enn det. Det handler om teknisk jobbing. Innad i laget blir hun ingen syndebukk. Det er helt sikkert, sier Stöckl bestemt.

Han har tidligere tatt med ung Daniel-André Tande til Sotsji-OL – utelukkende med mål om å gi talentet mesterskapserfaring.

Kan bli en av verdens beste

Tankegangen deles med sportssjef Bråthen, som allerede har neste vinters store høydepunkt i tankene når Silje Opseth sendes utfor søndag.

– Jeg synes Silje gjorde en bra figur i den individuelle konkurransen. I det store bildet vil hun kunne bruke den muligheten i morgen til å bli en av verdens beste jenter i løpet av noen få år.

– Det kan definitivt være lurt å ta henne med i mesterskapet. Den spenningen og det trøkket hun må føle på da, det kan være nyttig å ha i bagasjen til andre viktige mesterskapet – som OL neste år, sier en spent Bråthen.

Stöckl: – Krevende situasjon

Norge innledet med Maren Lundbys fjerdeplass. Kolbukameratene-jenta ledet etter 1. omgang, men ble for ivrig og måtte ta til takke med den sure fjerdeplassen.

I herrenes åpning lørdag klarte aldri Norge å sette farge på normalbakkerennet. Johann André Forfang ble beste norske på sjuendeplass. Tande, som ligger på tredjeplass i verdenscupen, ble bare nummer 15.

– Situasjonen er krevende. Det er uvisst hvordan det går utover sesongen, men jeg er topp motivert, sier Stöckl om motgangen de norske hopperne opplever i vinter.

Uten Tande og Lundby hadde det langt på vei vært en skandaløst svak norsk sesong i hoppbakken.