Studenter jukset seg til over 20 millioner kroner i støtte

Statens Lånekasse har avdekket at 1.600 studenter har jukset til seg millioner av kroner de ikke har krav på. Foto: Frank May / NTB scanpix Les mer Lukk

Oslo (NTB): Statens lånekasse har i en storkontroll avdekket at 1.600 studenter har fått 24 millioner kroner i studiestøtte som de ikke hadde krav på.

Studentene rapporterte at de bodde hjemmefra i fjor, mens de i virkeligheten bodde hjemme hos foreldrene, skriver Dagens Næringsliv. Studentene må nå betale beløpet tilbake som lån. I tillegg mister rundt 400 av dem rett på støtte hele eller deler av neste undervisningsår.

I forrige storkontroll, i 2015, avdekket Lånekassen 2.200 studenter som oppga uriktig informasjon for å få stipend – og i disse dager er en ny storkontroll i gang, der 3.000 personer som studerer i nærheten av der foreldrene bor, blir bedt om å dokumentere at de bor borte.

– Vi ønsker å få antallet juksere ned. Vi mener for mange misbruker en viktig velferdsordning, sier administrerende direktør Marianne Andreassen i Lånekassen.

Andreassen mener Lånekassen gir tydelig informasjon i søknadsprosessen om at man må oppgi korrekt bosted.

– Dette er ikke et informasjonsproblem, dette er et holdningsproblem. Dette er bevisst forsøk på juks, sier hun om hjemmeboende studenter som oppgir å bo borte. (©NTB)