Abe kondolerer til Pearl Harbor-pårørende

Your browser doesn't support HTML5 video.

Abe kondolerer til Pearl Harbor-pårørende
Japans statsminister Shinzo Abe gir sine «oppriktige og evigvarende kondolanser» til familiene til de over 2.400 soldatene som mistet livet i angrepet mot Pearl Harbor for 75 år siden.

Under sitt historiske besøk på marinebasen i Hawaii la Abe sammen med USAs president Barack Obama ned en blomsterkrans på minnesmerket over de falne amerikanske soldatene.

– Vi må aldri gjenta krigens grusomheter, sa Abe.

Det er første gang en japansk statsminister og en amerikansk president sammen besøker Pearl Harbor, som ble angrepet av Japan i desember 1941. Angrepet førte til at USA besluttet å gå aktivt inn i andre verdenskrig.

Les også: Symboltungt når Abe og Obama besøker Pearl Harbor

Ingen unnskyldning

– Som Japans statsminister gir jeg mine oppriktige og evigvarende kondolanser til sjelene som mistet livet på dette stedet, samt til ånden til alle de modige menn og kvinner som mistet livet i krigen som begynte her, sa Abe.

Det var det nærmeste Abe kom en unnskyldning for angrepet. Men både for Obama og overlevende etter angrepet, var Abes ord tilstrekkelige.

– De gjorde det de skulle gjøre, og vi gjorde det vi skulle gjøre, sier Alfred Rodrigues, som overlevde angrepet mot Pearl Harbor.

– Krig er krig, sier 96-åringen.

Les også: 75 år siden angrepet mot Pearl Harbor

– Valgte vennskap

På en felles pressekonferanse etter Pearl Harbor-besøket understreket Obama at USA og Japan valgte vennskap og fred etter krigen, og at alliansen mellom de to landene «aldri har vært sterkere».

– Jeg håper at vi sammen sender en beskjed til verden om at det er mer å vinne på fred enn på krig, at forsoning bærer større frukter enn gjengjeldelse, sa han.

– Statsminister Abes tilstedeværelse her i dag minner oss om hva som er mulig mellom nasjoner og mellom folk. I gode tider og dårlige tider er vi der for hverandre.

Les også: Fanget sjeldne bilder av sunket Pearl Harbor-fly

Symbolsk

Tirsdagens besøk hadde stor symbolsk betydning og viste at de to tidligere fiendene for lengst har begravd stridsøksen. Japan hadde imidlertid på forhånd varslet at Abe ikke kom til å be om unnskyldning for angrepet på Pearl Harbor.

Besøket skjer sju måneder etter at Obama som første sittende amerikanske president besøkte minnemerket for ofrene for atomangrepet i Hiroshima i 1945 – et angrep som markerte slutten på andre verdenskrig og kostet 240.000 mennesker livet.

Obama ba heller ikke om unnskyldning, men understreket hvor vanskelig det kan være å ta riktige beslutninger i en krig.