Ekstremværet Urd:

Flytrafikken kan få problemer

VARSKO: – Folk må forberede seg, varsler meteorologene. Les mer Lukk

Ekstremværet Urd kan føre til forsinkelser i flytrafikken andre juledag.

Fakta om ekstremvær i Norge  

Meteorologisk institutt gir navn til ekstreme værhendelser i Norge. Listen settes opp på forhånd og følger alfabetet. Jente- og guttenavn brukes annenhver gang, og nå åpnes det for forslag fra publikum. Dette er alle ekstremvær varslet siden 2010:

* 25. desember 2016 – Urd (vind): Sør-Norge.

* 29. januar 2016 – Tor (vind): Hedmark, Oppland, Buskerud, Hordaland, Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal, Trøndelag og Nordland.

* 5. desember 2015 – Synne (nedbør): Rogaland, Vest- og Aust-Agder.

* 1. oktober 2015 – Roar (nedbør): Trøndelag og Nordland.

* 17. september 2015 – Petra (nedbør): Oppland, Hedmark, Vest-Agder, Aust-Agder, Telemark, Vestfold, Østfold, Oslo, Akershus og Buskerud.

* 7. februar 2015 – Ole (vind): Trøndelag, Nordland og Troms.

* 10. januar 2015 – Nina (vind): Sogn og Fjordane, Hordaland, Rogaland, Agder, Telemark.

* 30. og 31. desember 2014 – Mons (nedbør): Nord-Trøndelag, Nordland.

* 9. og 10. august 2014 – Lena (vind): Hordaland, Sogn og Fjordane.

* 12.-14. mars 2014 – Kyrre (nedbør): Trøndelag, Nordland.

* 8. mars 2014 – Jorun (vind): Finnmark.

* 12. desember 2013 – Ivar (vind): Møre og Romsdal, Trøndelag.

* 16. og 17. november 2013 – Hilde (vind): Trøndelag, Nordland.

* 21. juli 2013 – Geir (nedbør): Agder, Telemark, Buskerud, Oppland.

* 6. august 2012 – Frida (nedbør, fare for oversvømmelser og jordras): Vestfold, Buskerud.

* 3. januar 2012 – Emil (vind): Vest-Agder.

* 25. desember 2011 – Dagmar (vind, høy vannstand): Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal, Trøndelag, Finnmark.

* 25. desember 2011 – Cato (høy vannstand): Nordland, Troms, Finnmark.

* 25. november 2011 – Berit (høy vannstand). Kysten fra og med Møre og Romsdal til og med Finnmark.

* 26. januar 2010 – Ask (vind): Nordland, Troms og Finnmark.

(Kilde: Meteorologisk institutt )

Flere fergeavganger er allerede innstilt på grunn av uværet.

Pressetalsmann Lasse Vangstein i Avinor sier de følger nøye med på været, og de ansatte jobber med å sikre løse gjenstander.

– Verst vil det være for fly som skal lande, fordi det må være større avstand mellom flyene som skal lande. Dette kan skape noen forsinkelser, men vi følger med på situasjonen, sier Vangstein til NRK.

Avinor oppfordrer reisende til å møte på flyplassen til vanlig tid.

– Unngå lengre bilturer 2. juledag

Vegtrafikksentralen Vest oppfordrer folk til å la bilen stå 2. juledag.

– Med et ekstremt vær i vente, kan det oppstå uforutsette og farlige hendelser. Derfor ønsker vi minst mulig trafikk når uværet står på som verst, skriver Vegtrafikksentralen Vest i en pressemelding og oppfordrer alle som må reise 2. juledag, til å la bilen stå.

– Vi kommer ikke med en generell oppfordring til folk om å holde seg innendørs. Situasjonen er ikke helt der ennå, men hvis folk kan finne seg andre tidspunkter å reise på, er det å anbefale, sier fylkesberedskapssjef i Sogn og Fjordane, Haavard Stensvand til NTB.

– Det er alltid en usikkerhet knyttet til konsekvensene av såpass sterke vinder som er meldt, fortsetter Stensvand.

Kraftig vind i øst

Østafjells ventes det mandag kveld og natt til tirsdag kraftig vind fra vest eller nordvest med vindkast mellom 25 og 35 meter i sekundet.

Sent mandag ettermiddag og tidlig kveld vil vannstanden mellom svenskegrensen og Lindesnes ventelig være 90 til 130 centimeter over verdiene i tidevannstabellen. Vannstanden blir høyest i Oslofjorden.

Søndag formiddag lå stormsenteret rett sørøst for Island. Det går nordøstover fram til mandag morgen. Deretter tar det en sørøstlig retning og treffer kysten av Møre og Romsdal mandag kveld.

Ekstremværet som nå er på vei, er oppkalt etter den norrøne skjebnegudinnen Urd. Hun var en av de tre nornene som styrte menneskenes skjebner og satt under verdenstreet Yggdrasil.

Høye bølger

På Vestlandet sør for Stad vil været mandag ettermiddag øke til vestlig full og periodevis sterk storm med vindkast på 35 til 45 meter i sekundet innover land. Tidlig på kvelden dreier vinden til nordvest og minker sent om kvelden.

Det ventes også høye bølger langs kysten med en bølgehøyde på mellom 13 og 15 meter. Den maksimale bølgehøyden anslås til å bli opp mot 25 meter.

Mellom Lindesnes og Stad ventes høy vannstand mandag ettermiddag og kveld. Sent mandag ettermiddag og tidlig kveld ventes vannstanden her å være 75 til 90 centimeter over det som er oppgitt i tidevannstabellen.

– Ikke gå ut til kysten for å se på bølgene, er en av oppfordringene til vakthavende meteorolog Reidun Holmøy ved Værvarslinga på Vestlandets.

Fase B

Ekstremværvarslingen deles inn i fire varsler, fra A til D. Fase A betyr at Meteorologisk institutt øker overvåkingen av været, mens varsel om ekstremvær og når uværet får navn er først i fase B. Varselet benyttes før ekstremværet ventes å inntreffe.

Da har også meteorologen avgjort at det blir ekstremvær og gitt uværet navn. Varselet er mer detaljert enn forutgående meldinger og oppdatering skjer minst hver 6. time.

Det sendes varsel når fare for ekstremt vær er over. Dette varselet vil informere om værutsiktene i de nærmeste døgn med tanke på oppryddinger og reparasjoner.