Julestormen skaper problemer

Kolonneskjøring i snøvær. Illustrasjonsfoto: Tore Meek / NTB scanpix Les mer Lukk

Meteorologene varsler full storm som kan bli til ekstremvær langs kysten. Flere fjelloverganger er stengt, og Hurtigruten må feire jul til kais.

Meteorologisk institutt har sendt ut et såkalt fase A-varsel for å advare om stormen som kommer andre juledag. Det betyr at de følger uværet tettere enn vanlig, og at neste skritt kan være ekstremvarsel. I så fall får uværet et jentenavn på U, og samfunnet settes i beredskap.

Det nye varselet gjelder store deler av landet: Vestlandet sør for Stad, Møre og Romsdal, Sørlandet og Østlandet. Det er ventet kraftige vindkast fra 20 til 40 meter per sekund, og høye vannstander langs store deler av kysten.

På grunn av det dårlige været på Vestlandet må tre av Hurtigrutens skip feire jul i Trondheim og ett i Lofoten.

– Det skjer på et veldig kjipt tidspunkt. Noen skal hjem til jul, andre har planlagt å tilbringe julen om bord hos oss. Men etter å ha seilt langs kysten i snart 125 år, er det to ting vi har lært: Akkurat været er det lite vi kan gjøre med, og med været tar vi ingen sjanser, sier kommunikasjonssjef Rune Thomas Ege i Hurtigruten. Selskapet har siden torsdag jobbet med å kontakte gjestene som blir berørt av uværet.

Statens vegvesen har oversikten over fjellovergangene. Natt til julaften ble også fylkesvei 50 Hol-Aurland, riksvei 13 over Vikafjellet og europavei 134 over Haukelifjell stengt på grunn av uværet. Det samme gjelder fylkesvei 53 Tyin-Årdal. Ved 2.30-tiden ble riksvei 7 over Hardangervidda stengt for kjøretøy under 7,5 tonn, og tre timer senere var det slutt på kolonnekjøring også for tyngre kjøretøy. Statens vegvesen sier de vil gjøre en ny vurdering om morgenen første juledag.