Psykiatri-utvalg ser på kontrollkommisjoner

Illustrasjonsfoto: Bjørn Sigurdsøn / NTB scanpix Les mer Lukk

Oslo (NTB): Østenstad-utvalget, som skal styrke rettssikkerheten til psykiatriske pasienter, skal også se på kontrollkommisjonene. Disse har fått kritikk i forbindelse med avsløringer av tvangsbruk i psykiatrien.

Jussprofessor Bjørn Henning Østenstad leder utvalget. Etter flere oppslag i VG om tvangsbruk i psykiatrien, kalte helseminister Bent Høie (H) inn Østenstad for å diskutere utvalgets mandat. Statsråden sier til VG at han er fornøyd med hvordan utvalget skal undersøke og foreslå endringer for dagens kontrollordninger.

– En gjennomgang av kontrollkommisjonene ligger på vårt bord. Det har vi aldri vært i tvil om, sier Bjørn Henning Østenstad til avisen. Han sier artikkelserien i høst har gjort inntrykk på utvalget og har brakt fram viktig kunnskap.

Utvalgslederen har selv erfaringer fra arbeid i kontrollkommisjonene, som skal sikre pasientenes rettssikkerhet. Tvangslogger VG har fått tak i viser at kommisjonene i flere hundre saker ikke grep inn mot ulovlig beltelegging.

I en artikkel nylig skrev Østenstad at kontrollkommisjonenes oppgave også er å bidra aktivt til å begrense bruken av tvang, og ikke bare sørge for å treffe de nødvendige vedtak. (©NTB)