Norske romforskere overvåker synkende tårn

Norske forskere har klart å måle hvor mye skyskraperen Millennium Tower synker ved hjelp av satellittbilder. Foto: Beck Diefen back / Reuters / NTB scanpix. Les mer Lukk

San Francisco (NTB): Ved hjelp av en ny norsk metode har forskere klart å måle hvor raskt skyskraperen Millennium Tower i San Francisco synker. Målingen baserer seg på satellittbilder.

Den 58 etasjer høye bygningen har fått tilnavnet «det skjeve tårn i San Francisco» fordi det har begynt å lene på seg på grunn av nedsynking.

De nye satellittmålingene viser at tårnet beveger seg med mer enn fem centimeter per år, mens andre bygninger rundt omtrent ikke beveger seg, ifølge Norsk Romsenter.

Metoden er utviklet av forskere ved NORUT, Norges geologiske undersøkelse og PPo.labs i Nederland i samarbeid med den europeiske romfartsorganisasjonen ESA.

Den synkende bygningen har vært gjenstand for en rekke rettssaker etter at den sto ferdig i 2009, som både har involvert utbyggerne, bymyndighetene og eierne av luksusleiligheter i bygget, ifølge nyhetsbyrået AP.

Analysemetoden kan brukes til å overvåke nedsynkingen som skjer i byer over hele verden, og er også blitt testet på steder i Oslo. Nedsynking kan føre til skader på bygninger, broer og veier, og skyldes ofte at grunnvann har blitt borte. (©NTB)