Cuba forbereder landesorg etter Castros bortgang

En person holder opp et bilde av Cubas tidligere president Fidel Castro på en minneseremoni i La Paz i Bolivia. Foto: David Mercado / Reuters NTB scanpix Les mer Lukk

Havanna (NTB-DPA-AFP): Mens noen cubanere jubler, er det erklært ni dagers landesorg på Cuba etter at den revolusjonære lederen og tidligere presidenten Fidel Castro døde.

Landesorgen forberedes dagen etter at president Raúl Castro opplyste på statlig fjernsyn at hans bror revolusjonshelten var død i en alder av 90 år. Etter eget ønske kremeres Fidel Castro lørdag, og det blir landesorg fram til hans aske begraves søndag 4. desember. I denne perioden skal «all offentlig virksomhet og tilstelninger opphøre, og flagget skal fires på halv stang på offentlige bygninger og militæranlegg», opplyste myndighetene lørdag.

Kommende mandag og tirsdag blir det likvake i Havanna, etterfulgt av et offisielt farvel på Revolusjonsplassen. En fire dagers prosesjon på 900 kilometer gjennom landet avsluttes i Santiago, der Castro begraves i en seremoni på gravlunden Santa Ifigenia. Den tidligere presidenten og poeten José Martí er også begravd her.

Reaksjonene etter meldingen om Castros død har vært blandede, og spesielt stort har skillet vært ved Floridastredet. I Miami brøt jubelen løs, og folkemengder viftet med flagg, danset og slo på grytelokk.

– Det er trist at en finner glede i en persons død, men den personen skulle aldri vært født, sier Pablo Arencibia, en lærer som flyktet fra Cuba for 20 år siden.

– Djevelen er den som må bekymre seg nå, fordi Fidel er på vei og vil forsøke å få hans jobb, legger han til. (©NTB)