Trudeau får kritikk etter Castro-hyllest

Canadas statsminister Justin Trudeau omtaler avdøde Fidel Castro som «en legendarisk revolusjonær og taler». Foto: Guadalupe Pardo / Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

Ottawa (NTB-AFP-TT): Canadas statsminister Justin Trudeau minnes Fidel Castro som en enestående leder, En uttalelse som vekker sinne blant politikere.

– Til tross for at han var en kontroversiell person, kommer både herr Castros tilhengere og kritikere anerkjenne hans enorme engasjement og kjærlighet til det cubanske folket, som hadde en dyp og varig hengivenhet for «El Comandante», sier Trudeau i en uttalelse.

Trudeaus far, tidligere statsminister Pierre Elliott Trudeau, var en nær venn av Castro, og han ble den første lederen av et NATO-land som reiste til Castros Cuba.

Justin Trudeau besøkte Cuba forrige uke for å styrke båndet mellom landene. Hans omtale av Fidel Castro er mer positiv enn det som har kommet fra de fleste andre vestlige ledere, som enten har fordømt den revolusjonære lederens mangel på respekt for menneskerettigheter, eller unngått emnet.

– Når han får muligheten til å erkjenne Castro-regimet for det det var, brutalt, undertrykkende og morderisk, velger vår statsminister i stedet å lovprise mannen som nektet sitt folk grunnleggende friheter i årtier, skriver den konservative politikeren Kellie Leitch.

– Er dette en ekte uttalelse eller en parodi? For om dette er en ekte uttalelse fra Canadas statsminister er det skammelig og flaut, skriver den republikanske Florida-senatoren Marco Rubio, som har cubanske røtter. (©NTB)