Ny polititaktikk nøster opp nettverk

Hver gang politiet avslører noen som deler overgrepsbilder, får de spor som kan lede dem til nye gjerningsmenn. Foto: Politiet / NTB scanpix Les mer Lukk

En endret innfallsvinkel i etterforskning av overgrepsmateriale gjør at politiet kan avdekke store nettverk, som i operasjon Dark Room.

Hver gang politiet tar noen de mistenker for deling av overgrepsmateriale, finner de spor som leder dem til flere gjerningsmenn, skriver VG.

– Vi arbeider annerledes enn vi gjorde for noen år siden. Da tok man opptelling av bilder og videoer, nå ettergår vi i større del delingsaspektet av sakene, og leter etter identiteten til andre som har utvekslet overgrepsbilder, forklarer politiadvokat Kristine Kiær i romerikspolitiet. Denne tilnærmingen brukes i flere politidistrikter, og har gitt uttelling i blant annet sakskomplekset som er blitt kjent som Dark Room.

Politiet på Romerike fikk oversendt fire saker fra kollegene i Bergen som en del av opprullingen som nå pågår.

– Disse fire sakene har gitt oss ytterligere 34 tidligere ukjente brukeridentiteter på personer vi søker å identifisere, sier Kiær. I tillegg til å stanse overgrep, håper politiet også å kunne begrense delingen, noe Kiær sier er viktig for de fornærmede.

Påtaleansvarlig Janne Ringset Heltne i Vest politidistrikt er glad for at økt oppmerksomhet rundt saksfeltet kan bidra til forebygging og for at politiets arbeid gjør oppdagelsesrisikoen større.