Analytikere tviler på effekten av OPEC-avtale

Arbeidere ved et oljefelt utenfor Neftejugansk i Russland. Foto: Reuters/NTB scanpix Les mer Lukk

Singapore (NTB-AFP): Oljeprisen falt litt igjen i Asia fredag på grunn av usikkerhet rundt konsekvensene av OPECs nye avtale.

Prisen har steget kraftig etter at avtalen om produksjonskutt ble kjent, men utviklingen gikk motsatt vei natt til fredag norsk tid. Nordsjøolje sank 31 cent til 48,9 dollar, og amerikansk lettolje falt 27 cent til 47,6 dollar.

– Det er bekymring rundt gjennomføringen av OPECs nye produksjonsmål, uttaler analytiker Chris Weston i selskapet IG Markets.

Detaljene i avtalen er fortsatt ikke på plass og skal utarbeides av en komité. Weston sier produksjonskuttene ikke vil komme før neste år – selv om arbeidet med detaljene skulle gå greit. I tillegg er det en reell mulighet for at OPEC-land vil overskride produksjonsmålene de forplikter seg til.

Det spente forholdet mellom Saudi-Arabia og Iran kan også forårsake nye problemer. Inntil denne uken bidro uenighet mellom de to rivalene til å hindre enighet i OPEC om produksjonskutt.

Selskapet BMI Research skriver at den nye avtalen, hvor Iran får unntak fra kuttene, vil være lite populær innenrikspolitisk i Saudi-Arabia. Det er også mulig at spenningen mellom landene vil tilta ytterligere. (©NTB)