Skjebneavstemning splitter Colombia

Colombias president Juan Manuel Santos og visepresident Germán Vargas Llenas sammen med colombianere på en markering for fredsavtalen i Barranquilla. Foto: Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

Bogotá (NTB): Landets framtid ligger i colombianernes hender når de søndag skal si ja eller nei til fredsavtalen mellom regjeringen og Farc-geriljaen.

Tilhengere av avtalen håper på en slutt på et halvt århundre med krig, mens motstanderne frykter at avtalen skal få urettferdige konsekvenser. Hovedstadsavisen El Tiempo la en svart sørgerand rundt nyheten om undertegningen av avtalen.

Det hviler noe uvirkelig over fredsavtalens 297 sider. Plutselig skal dødsfiender begrave stridsøksen, problemene bak den komplekse konflikten løses og de dype sårene i samfunnet leges gjennom forsoning og tilgivelse. Den marxistiske geriljaen som har vært statens fiende i 50 år, skal levere inn våpnene og danne et politisk parti.

Men før den vanskelige prosessen kan begynne må avtalen godkjennes i søndagens folkeavstemning.

President Juan Manuel Santos håper mandagens seremoni i Cartagena har gitt ja-siden, som leder på meningsmålingene, et avgjørende puff. Men samtidig som han trykket hånden til Farc-lederen Timoleón Jiménez, ledet ekspresident Alvaro Uribe, som i sin tid førte uforsonlig krig mot geriljaen, en demonstrasjon mot avtalen.

– Jeg kjenner folk som har sagt opp vennskapet på grunn av dette. På den ene siden har vi det beinharde katolske høyre som nekter å kompromisse, mens mange på ja-siden kaller alle som stemmer nei, for idioter, sier 38 år gamle Mauricio Irrigarte, til nyhetsbyrået TT. Selv har han bestemt seg for å stemme ja. (©NTB)