Klimaforskere: – Dere må gjøre mye, mye mer

FNs generalsekretær Ban Ki-moon under et møte i forrige uke i forbindelse med FNs hovedforsamling hvor 31 land overleverte dokumentene som formelt viser at de har godkjent Parisavtalen. Foto: Mike Segar/ Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

Washington (NB-AP): Klimaforskere advarer verdenslederne mot å stoppe opp og gratulere seg selv med Parisavtalen. De sier at mye mer må til for virkelig å skape endring i klimaet.

Seks klimaforskere offentliggjorde torsdag en rapport som sier at om det ikke blir innført flere kutt i klimagassutslippene, vil temperaturen på kloden stige med én grad til innen 2050. Til nå har klodens temperatur steget med én grad, og i 2009 ble verdensledere enig om å forhindre at det skal skje igjen.

Onsdag godkjente den indiske regjeringen Parisavtalen, som betyr at klimaavtalen er et stort skritt nærmere punktet hvor den trer i kraft. Det skjer 30 dager etter at den formelt er godkjent av minst 55 land som står for minst 55 prosent av de globale klimautslippene.

Forskerne hevder at tiltakene i avtalen ikke er i nærheten av det som må til for å forhindre at temperaturen på kloden stiger med til sammen to grader.

– Denne avtalen er ikke i nærheten. Hvis dere verdensledere er virkelig seriøse må det gjøres mye, mye mer, sier forskerne. (©NTB)