FHI bekymret for resistent smitte fra fjærfekjøtt

Illustrasjonsfoto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Les mer Lukk

Oslo (NTB): En dansk studie viser at en ny type resistent MRSA-bakterie kan smitte fra kyllingkjøtt. Det synes Folkehelseinstituttet er bekymringsfullt.

I Danmark er sju personer trolig smittet av den nye MRSA-varianten via importert fjærfekjøtt fra andre EU-land, skriver Nationen og viser til en dansk studie. Der har forskere for første gang påvist at multiresistente bakterier fra husdyr – såkalt LA-MRSA – kan smitte gjennom mat i butikken.

– Funnene tyder også på at bakteriene lettere tilpasser seg og lettere smitter både til og mellom mennesker, sier forsker Petter Elstrøm i Folkehelseinstituttet (FHI).

MRSA og andre resistente bakterier kan gi alvorlige infeksjoner som er vanskelige å behandle. I verste fall kan de være dødelige, særlig for utsatte grupper. I Danmark er MRSA vanlig på svin, og bakterien har også spredd seg blant mennesker.

Den vanligste smitteveien for husdyr-MRSA er gjennom kontakt med dyr, særlig griser. Norske myndigheter har derfor et omfattende program med overvåking og tiltak rettet mot griser. I norske grisehus er bakterien så godt som utryddet, skriver avisen. (©NTB)