Stoltenberg skriver om strid med Jagland

Your browser doesn't support HTML5 video.

Stoltenberg fraksjonerte mot Jagland: – Noe man egentlig ikke skal gjøre Les mer Lukk

Jens Stoltenberg beskriver den bitre maktkampen med Thorbjørn Jagland i selvbiografi.

– Rundt 2000-2001 fungerte ikke vårt samarbeid lenger. Da gjorde jeg noe som man egentlig ikke skal gjøre, nemlig å fraksjonere. Jobbe mot den sittende lederen, sier Stoltenberg i et intervju med Fredrik Skavlan.

På denne tiden var Stoltenberg, nåværende generalsekretær i NATO, statsminister og nestleder i partiet, mens Jagland var partileder.

– En av oss måtte være sjefen, vi kunne ikke dele på å være sjef. Da valgte jeg i stedet for å trekke meg ut og gå for å ta helt over, sier Stoltenberg, og legger til at det var en vond tid for alle de involverte.

Ingen av de to tidligere partilederne har hittil snakket eller skrevet detaljert om lederstriden, men i boken «Min historie», som lanseres fredag, tar Stoltenberg bladet fra munnen og gir «et detaljert innblikk i den betente striden», skriver Dagens Næringsliv.

LANDSMØTE: Thorbjørn Jagland ble valgt til ny leder på landsmøtet i Arbeiderpartiet i 1992 etter Gro Harlem Brundtland. Her sammen med Jens Stoltenberg. Foto: Pål Hansen Scanfoto / Scanpix Les mer Lukk

– Konfronterende

I boken skriver Stoltenberg om hvordan han mener Jagland ikke tok ansvar for det dårlige valget i 2001. Han beskriver også samarbeidsproblemer og mistenksomhet i partiledelsen:

«Thorbjørn ble stadig mer innadvendt. Han var også svært konfronterende, og oppfattet alle avvikende synspunkter som kritikk og personangrep. Han var vanskelig å få kontakt med og enda vanskeligere å samarbeide med.»

Avisen har lagt fram flere av påstandene i boken for Jagland, men han ønsker ikke å kommentere dem.

Hemmelige møter

Stoltenberg skriver at han mener Jagland så konspirasjoner som ikke var der og var overbevist om at noen ville ha ham vekk. Etter hvert som konflikten ble dypere og mer betent, var det på sett og vis nettopp det som skjedde, skriver VG. I boken beskrives det hvordan sentrale tillitsvalgte holdt møter bak Jaglands rygg: «Vi hadde vært lojale i ni år. Nå greide vi det ikke mer».

Blant annet beskriver Stoltenberg et møte i en leilighet i Oslo.

«Vi passet på ikke å bli sett sammen da vi ankom denne leiligheten. Vi kom fra forskjellige retninger og på forskjellige tidspunkter. Flere av oss hadde kjente ansikter, og vi var redde for at noen skulle mistenke oss for å komme sammen for å fraksjonere. Og det var nettopp det vi skulle.»

NY LEDER: I 2002 gratulerte den avtroppende partilederen Thorbjørn Jagland den nye lederen, Jens Stoltenberg. Foto: Ola A. Thorset/SCANPIX Les mer Lukk

– Noe man egentlig ikke skal gjøre

I fredagens «Skavlan» sier Stoltenberg følgende om samarbeidet mellom de to partilederne:

– Rundt 2000, 2001, så fungerte ikke vårt samarbeid mer. Og da skjønte jeg at enten så måtte jeg ta over helt, altså bli både partileder og statsminister, eller så måtte jeg helt ut, forteller Stoltenberg i programmet ifølge NRK.

Valget falt på å ta over partiet.

– Og da gjorde jeg noe som man egentlig ikke skal gjøre, nemlig å begynne å fraksjonere som det heter, jobbe mot den sittende lederen, sier han.

Dagens Næringsliv har lagt fram flere av påstandene i boken for Jagland, men han ønsker ikke å kommentere dem.