Amnesty: – Sudan bruker kjemiske våpen i Darfur

New York (NTB-DPA-AFP): Organisasjonen Amnesty International anklager Sudan for bruk av kjemiske våpen mot sivile i Darfur. Mange barn er angivelig drept i angrepene i år.

Til sammen kan mellom 200 og 250 mennesker ha blitt drept, skriver menneskerettsorganisasjonen i en rapport som ble offentliggjort torsdag.

Rapporten er basert på over 200 intervjuer og informasjon fra satellittbilder. Videoopptak og bilder i rapporten viser barn som skriker i smerte, kaster opp blod og sliter med å puste, ifølge Tirana Hassan fra Amnesty International.

– Bevisene vi har samlet, er troverdige og viser et regime som har besluttet å rette angrep mot sivilbefolkningen i Darfur uten frykt for internasjonal gjengjeldelse, sier hun.

Kjemiske våpen er angivelig brukt i over 30 angrep i regionen Jebel Marra siden januar i år. Amnesty beskylder også de sudanske regjeringsstyrkene for bombeangrep som rammer sivile, og voldtekt av kvinner.

Angrepene skal ha skjedd som ledd i en offensiv mot opprørsgruppen SLA/AW. Konflikten i Darfur har pågått siden 2003, og FN anslår at minst 300.000 mennesker har dødd i kamper eller av sult og sykdommer. (©NTB)