Solberg: – En stor statsmann har gått bort

Statsminister Erna Solberg (H) uttrykker stor sorg etter at den tidligere israelske statsministeren og presidenten Shimon Peres gikk bort natt til onsdag. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Les mer Lukk

Verden har mistet en stor statsmann ved Shimon Peres' bortgang, sier statsminister Erna Solberg (H). Den tidligere israelske presidenten døde natt til onsdag, 93 år gammel.

– Det er med stor sorg jeg har mottatt budskapet om tidligere president Shimon Peres' bortgang. Med ham har vi mistet en stor statsmann og en modig politiker som aldri ga slipp på visjonen om fred i Midtøsten. Peres beholdt sitt engasjement og pågangsmot til det aller siste, sier statsminister Erna Solberg.

Solberg møtte Peres under hans besøk i Norge i 2014.

– Han var særlig opptatt av å engasjere ungdom i kampen for en fredelig fremtid for Midtøsten. Ungdom som opplever håp, anerkjennelse og deltakelse i samfunnet er den viktigste nøkkelen til fred i regionen. Denne visjonen viet Shimon Peres sine siste år til, sier statsministeren.

Som Israels utenriksminister mottok han Nobels fredspris sammen med Israels statsminister Yitzhak Rabin og PLOs leder Yasser Arafat i 1994, for å ha fremforhandlet Oslo-avtalen. Solberg understreker hans innsats i fredens tjeneste.

– Mine tanker går i dag til Peres' familie og til Israel som har mistet en stor leder. Statsmannen og nobelprisvinneren Peres sin innsats for fred bør inspirere oss alle, avslutter Solberg.

Les også:

Bill Clinton mener Peres var et geni

Obama hyller Peres som en venn

Netanyahu i «dyp sorg» over Peres' bortgang